nieuws

Verzekeraars verdeeld over afgeven van referenties

Archief

De verzekeraars reageren verdeeld op verzoeken van tussenpersonen om op te treden als hun referent op het betrouwbaarheidsformulier Wet Financiële Dienstverlening (WFD).

De verzekeraars Delta Lloyd, Nationale-Nederlanden, Fortis Verzekeringen, Interpolis en Avéro Achmea hebben hun accountmanagers verboden om op te treden als referent voor tussenpersonen. Belangenverstrengeling is het meest gehoorde argument om het te verbieden.
Aegon, AXA, Klaverblad en Reaal Verzekeringen verbinden voorwaarden aan het optreden als referent. “Er moet minimaal een jaar een relatie met deze tussenpersoon zijn. In onze administratie wordt gekeken of er geen rare dingen aan de hand zijn en de directie neemt de uiteindelijke beslissing”, aldus Aegon.
Ook Reaal geeft toestemming onder voorwaarde dat de betreffende accountmanager de tussenpersoon inderdaad kent. AXA staat het toe,nadat de accountmanager daarover overleg heeft gehad met zijn salesmanager. “Wij zijn een intermediairmaatschappij, dus ze kunnen bij ons aankloppen. Maar iemand die twee maanden geleden is aangesteld, krijgt van ons geen referentie”, aldus AXA.
Halszaak
De NBVA realiseert zich dat het noemen van referenten “best lastig” kan zijn voor het intermediair, maar benadrukt wel dat het slechts om een deel van het betrouwbaarheidsformulier gaat. “Wij hebben begrip voor de standpunten van de verzekeraars, maar vinden wel dat ze wat meer zouden kunnen meedenken. Wij maken er echter geen halszaak van”, aldus de NBVA.
De NVA heeft ook begrip voor het standpunt van de verzekeraars. “Wij vinden het niet gek dat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) het goed vindt dat een tussenpersoon de accountmanager van een verzekeraars opgeeft. Wij onderkennen wel dat je je daarbij moet afvragen hoe objectief dat oordeel is”, aldus de NVA.
Verdeeld
Tussenpersonen reageren verdeeld op de opstelling van verzekeraars. Tussenpersoon Paul Otker is ronduit boos op verzekeraar Delta Lloyd. “Zij vinden het blijkbaar belangrijker om de slechte tussenpersoon te belonen door geen informatie te verstrekken. Hierdoor schaden zij de eerlijk werkende tussenpersoon die al vijftien jaar met hun zaken doet en goede referenties kan gebruiken. Over trouw en betrouwbaarheid gesproken. Ik denk dat ik afscheid zal moeten nemen van Delta Lloyd”, aldus Otker.
Toch is er ook begrip. “Het lijkt mij ook dat ze niet als objectieve partij beschouwd kunnen worden als ze voor hun inkomsten van de tussenpersoon afhankelijk zijn.”.
Wel wordt onderkend dat het voor tussenpersonen die al lang een eigen bedrijf hebben, lastiger is om een referent te vinden.
Voorwaarden
Voorwaarden die de toezichthouder stelt aan het opgeven van referenten is, dat referenten werken in de financiële sector, het leidinggevenden zijn of waren, dat minimaal één referent werkte voor de laatste werkgever van de tussenpersoon en dat hij leidinggevende of collega-bestuurder was. Verder mogen bloedverwanten/partners niet als referent optreden.
Adviesbureau D&O doet de suggestie om aan accountant, notaris, advocaat, geestelijk raadsman, collega ondernemer, ex-zakenpartner, ex-medewerkers te vragen of zij als referent willen optreden.

Reageer op dit artikel