nieuws

Verzekeraars raken moerstaal kwijt

Archief

Verzekeraars raken moerstaal kwijt

Tal van spraakmakende mensen in de binnenlandse verzekeringsbranche gebruiken steeds meer vreemde woorden in hun teksten. Het is in deze rubriek al enkele malen eerder opgemerkt, maar het virus woekert met grote intensiteit voort.
Recentelijk ontvingen wij het jaarverslag van het Verbond van Verzekeraars (even terzijde: een prettig formaat, zo’n zakboekje met een stevige kaft in plaats van het traditionele A4-formaat). We sluiten hier al bijna weddenschappen over de vraag: in de hoeveelste regel zal het eerste irritatie-opwekkende woord verschijnen?
Dit jaar is het in de achtste regel al raak: “In toenemende mate bepaalt Brussel namelijk wat er gebeurt in ons land. Dat is de politieke mainstream die steeds belangrijker en duidelijker wordt”.
Moeten we hier schoolmeesterachtig gaan zeggen welke bruikbare Nederlandse woorden in plaats van ‘mainstream’ gebruikt hadden kunnen worden?
In Verbondspublicaties wemelt het van de ‘issues’, ‘stakeholders’ en ‘position papers’. En dat is toch een zaak om bij stil te staan, want anders ga je net als Frits de Leeuw (Axent Aegon) een beetje het schip in.
Wellicht herinnert u zich de Breekijzer-uitzending over de ‘dagwaarde’ van een hondje dat door een soortgenoot ernstig te grazen was genomen. Axent-directeur De Leeuw wilde Pieter Storms duidelijk maken, dat de klacht serieus zou worden behandeld. Om de Breekijzerman te overtuigen, zei De Leeuw: “Ik heb me er persoonlijk aan gecommit”.
Aangestoken
Maar ja, als het om je heen wemelt van de vreemde uitdrukkingen, word je al snel aangestoken door het virus. Wij als journalisten zitten soms met een dilemma. Wij worden verondersteld hoeders van onze moerstaal te zijn. Maar als je een vraaggesprek hebt met iemand die veelvuldig vreemde termen in zijn of haar mond neemt, moet je die in citaten wel laten staan, want dat is een van de kenmerken van die persoon. Maar in vredesnaam, waarom spreken hele volksstammen van core-business waar zij gewoon ‘kernactiviteiten’ kunnen zeggen?
Het gaat zelfs zover, dat wij nu Nederlandse omschrijvingen gaan toelichten in een vreemde taal. Wij citeren uit een interview van ‘Welwezen’ met Paul Nouwen. “(…) Wie dat onvoldoende doet of onvoldoende duidelijk maakt, verliest zijn maatschappelijk draagvlak, zijn ‘license to operate'”.
Wij zouden kunnen zeggen, dat dit een kwestie van ‘frapper toujours’ is, maar na even nadenken kun je ook ‘op een aambeeld hameren’. Mag er dan helemaal geen internationaal kleurtje aan de teksten zitten? Natuurlijk wel, want uitzonderingen bevestigen de regel. Hoe moet je bijvoorbeeld Jus d’Assurance vertalen?
Fusie rijdt Tour d’Elvia in de wielen
Voor medewerkers van assurantiekantoren die van de Tour de France en van poolen houden, is het een vervelend bericht dat er na vele jaren een punt is gezet achter de Tour d’Elvia.
Telkenjare deden er honderden kantoren mee aan deze pool van Elvia Schade en Elvia Reis. Eerstgenoemde is onlangs gefuseerd met London & Lancashire tot London Verzekeringen. Elvia Reis zag het niet zitten om de populaire pool in haar eentje voort te zetten.
Elvia Reis beraadt zich over een nieuw spel. “Het toekomstige spel zal niet gerelateerd zijn aan de Tour en het zal zich afspelen in de virtuele wereld”, is het enige wat de maatschappij tot dusver loslaat.
Assurantie Golfdag dit jaar overtekend
Voor de Assurantie Golfdag 2000, die vrijdag 30 juni in het Efteling Golfpark wordt gehouden, hebben zich meer mensen ingeschreven dan er plek is. Het secretariaat turfde bij het sluiten van de inschrijving zeker 85 belangstellenden. Er kunnen echter maximaal 72 deelnemers van start gaan. Deze week zullen de afvallers bericht krijgen.
25ste Assurantie Hockeytoernooi op 1 september
Het 25ste Assurantie Hockeytoernooi wordt op vrijdag 1 september gehouden op het complex van Klein Zwitserland in Den Haag. Het toernooi begint om 10.30 uur, aangeklede borrel en prijsuitreiking is omstreeks 18.00 uur. Belangstellende assurantiehockeyers die de weg naar de diverse teams niet weten, kunnen contact opnemen met Jack Fanoy; tel./fax 070-514.44.95 (op werkdagen overdag tel. 071-521.68.60.
Barketen sluit temperatuurpolis
De Londense keten van wijnbarren Corney & Barrow, met onder meer een vestiging bij Lloyd’s of London, heeft zich enigszins ingedekt tegen een koele zomer, zo bericht Insurance Day.
Uitgangspunt van een bij Enron gesloten polis is de temperatuur op de voor Corney & Barrow belangrijke donderdagen en vrijdagen in de periode van 1 juni tot 30 september. Blijft het kwik op deze dagen beneden de 24 graden Celsius (daarboven neemt de dorst sterk toe), dan vangt Corney & Barrow f 52.500 per dag. Neen, de premie staat er niet bij.
Delta Lloyd blijft hoofdsponsor atletiek
Delta Lloyd heeft haar sponsorcontract met de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie met drie jaar verlengd. De bijbehorende documenten werden ondertekend door Piet van der Molen (links), voorzitter van de atletiekbond, en Guus Kullberg, directievoorzitter van Delta Lloyd. = = = = = = = Vijfde kolom: = = = = = = = Wat een rare wereld: zelfs in het miniatuurstadje Madurodam prijkt Edgar Davids meer dan levensgroot op het NN-kantoor.

Reageer op dit artikel