nieuws

Verzekeraars lijden niet aan oranjekoorts

Archief

De oranjekoorts is tot grote hoogten gestegen, vooral onder reclamemakers en detaillisten. Bert Both ging op zoek naar uitingen van verzekeraars die inhaken op het actuele voetbalkampioenschap in Portugal. Tot zijn tevredenheid hebben de meeste marketeers de oranje beker aan zich voorbij laten gaan.

Door Bert Both
Het is het gevoel om, al is het maar één keer per jaar, Nederlander te zijn. Een gevoel van verbondenheid met elkaar, gemeenschapszin, want daar hebben we behoefte aan. Zo ongeveer zal Herman Pleij, onze cultuurduider, het kunnen omschrijven, de Oranjegekte. Of is het een Oranjecomplot? De confrontatie is onvermijdelijk, de zendgemachtigden doen er alles aan om het virus te verspreiden met de ene na de andere uitzending, zelfs een hele avond was laatst gewijd aan de verloren finale in 1974! En we worden ook weer ‘verblijd’ met beelden van versierde oranjestraten en interviews met ‘Orangisten’.
Niet iedereen heeft er wat mee. Sommigen zien in het fenomeen een angstaanjagende demonstratie van tot hoever mensen blijkbaar kunnen gaan. Een horde mensen die met z’n allen achter één idee aanlopen: verstand op nul, blik op ‘volg mij maar’. Een intellectueel zal er verre van blijven. “Als we maar van Duitsland winnen”, wordt er gezegd, en niemand die vraagtekens plaatst bij zo’n opmerking.
Aan dergelijke overwegingen hebben adverteerders uiteraard geen boodschap. Bedrijven willen aandacht én verkopen, dus zij haken in. Oh ja, menig bedrijf heeft wel een gedragscode ontwikkeld, maar geen enkel bedrijf zal daarin opgenomen hebben dat ze zich afwezig houden van het mede opwekken tot massahysterie. En zolang ze appelleren aan het ‘ons-gevoel’ en dat overgieten met een oranjesausje, dan is het tamelijk onschuldig, nietwaar? Oranje is immers meer dan voetbal. Oranje is ook ons koningshuis en Máxima, onze Madonna uit Argentinië. Sinds de gulden bijgezet is, zijn onze taal en oranje nog het enige wat ons bindt. En oranje heeft als voordeel dat het ingevuld kan worden met voetbal, hockey, tennis, et cetera. Als het zich maar onderscheidt van het buitenland. Met oranje communiceren, exploiteren en exporteren we dat wat ons bindt.
@TKP Inhakende verzekeraars We mogen voorzichtig stellen dat de meeste verzekeraars het fenomeen in de landelijke campagnes min of meer links laten liggen. Nationale-Nederlanden niet, maar die is altijd oranje. In de actuele inhaker heeft NN dankbaar gebruik gemaakt van onze grootste frustratie (op de verloren WK-finale van ’74 na dan): pingels nemen. Van Basten, Seedorf, De Boertjes, Kluivert: zelfs de besten hebben een keer gemist. Dat leidde tot hevige discussies of je op strafschoppen kunt oefenen.
Stel nu dat het daarop aankomt? De stand is gelijk en de ‘scheids’ geeft een pingel voor Nederland? Op hét moment suprème: de laatste seconde? Dat levert een paar doden extra op in ons land, dat kan ik u verzekeren. Misschien ook niet, er is één man die ons zekerheid kan brengen en die we geloven als hij zegt: “Die gaat erin.” Juist, Johan Derksen, de ‘twijfelloze’ voetbalkenner. Als hij dat zo stelt, dan hoef je niet verder te kijken.
De NN-campagne voor het intermediair komt dezer dagen overigens extra goed ‘uit de verf’. U hebt hem vast en zeker gezien, een tiental mensen die je adviezen geven, met als laatste de verzekeringsadviseur, die eerst een kopje koffie aanbiedt. Een rustpunt in een baaierd van lawaai. Zekerheid, een mijnheer (jawel, het zou ook niet verkeerd zijn als ter afwisseling ineens een vrouw zich presenteert als adviseur), die luistert en dan pas advies geeft. Schijnt ook een van zijn sterkste punten te zijn, volgens een onderzoek, maar dat kun je nauwelijks een verrassing noemen.
Portugese dokter
Delta Lloyd haakt ook in met een variant op zijn sterkste spot ooit: de twee jongelui die in een (nu oranje) auto het getto komen inrijden naar een groepje Amerikaanse uit de kluiten gewassen ‘hangjongeren’. Jammer, maar nu raakt het geen snaar. De muziek is anders, de timing klopt niet en wat heeft oranje ermee te maken? Oranje is er met de haren bijgesleept, liever hadden we een ander ‘vervolg’ op de eerste spot gezien.
Ook Reaal had een inhaker: “Er is een kans van 12,6% dat Olaf Kahn dezelfde handschoenen draagt als tijdens Bayern München-Real Madrid” Eronder stond in kleine letters: “Veel plezier op 15 juni”. De voetbalkenners hoef je hier niets uit te leggen. Dit past in de totale campagne van Reaal, het zou vreemd zijn als ze hier niet op inhaakten, al komt die 12,6% wel een beetje vergezocht en komisch over.
In de regionale bladen verschijnt af en toe een advertentie, zoals van Groene Land, die bij een foto van ‘oranjehooligans’ zich afvraagt: “Zou die Portugese dokter begrijpen wat Oranjekoorts is?”. “Bel de vakantiedokter van Groene Land Achmea!”. Slim woord, slim fenomeen, zo’n vakantiedokter. Het idee dat je in het buitenland altijd even een Nederlandse arts kunt raadplegen, zal menigeen aanspreken die wel eens in het buitenland, met name Spanje of Portugal, met een ziekenhuis in aanraking is geweest. Deze inhaker is relevant en concreet.
Afzijdig
Het blijkt vooral de detailhandel te zijn die op het EK-voetbal inhaakt met de verkoop van allerlei promotionele artikelen en producten. Het Nederlandse bedrijfsleven schijnt honderd miljoen euro te verdienen aan de verkoop van artikelen en acties, waarvan de poppetjes van de 26 spelershoofden van Albert Heijn wel de bekendste zijn.
De verzekeringsbranche houdt zich, op enkele (regionale) uitingen van kleinere merken en het Oranjemerk Nationale-Nederlanden na, opvallend afzijdig. Prima, inhaken op de waan van de dag, meehossen met de horde, het produceren van lege luchtbellen, dat past niet bij de identiteit van een verzekeringsmerk en petje af voor de marketeers die hun poot stijf hebben gehouden en deze beker aan zich voorbij hebben laten gaan. Als zelfs Delta Lloyd iets inferieurs produceert dat we na deze oranjekoorts maar snel moeten vergeten, dan kunnen andere merken er ook maar beter hun handen niet aan branden. En maar weinig blijkt zo ijdel en ledig te zijn als de liefde voor oranjevoetbal, dat zagen we immers onlangs nog in de Arena.

Reageer op dit artikel