nieuws

Verzekeraars kunnen meer doen aan veiliger rijgedrag bromfietsers

Archief

Het rijgedrag van brom- en snorfietsers kan veiliger als verzekeraars een actievere rol zouden vervullen. Dit stelt de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SVOW) in haar maandbulletin.

De SWOV vindt de maatregelen die verzekeraars hebben genomen richting verzekerden met brom- en snorfietsen niet ver genoeg gaan. De maatschappijen hebben tot dusver alleen aangegeven dat brom- en snorfietsen niet opgevoerd mogen zijn en dat de bestuurder in bezit moet zijn van een bromfietscertificaat of rijbewijs. “Maar daar blijft het bij”, zegt de SWOV.
De stichting meent dat verzekeraars sterker kunnen benadrukken dat de polis geen schade dekt door een opgevoerde brom- of snorfiets. Ook zou het gewenst zijn de ouders van minderjarige brom- en snorfietsers het aanvraagformulier voor een verzekering te laten tekenen, zodat zij verantwoordelijk kunnen worden gesteld voor het rijgedrag van hun minderjarig kind. Verder zouden verzekeraars de verplichting kunnen invoeren dat bij het sluiten van de verzekering het (geldig) rijbewijs of bromfietscertificaat moet worden overlegd.
Bromfiets- en snorfietsen krijgen per 1 januari volgend jaar, evenals auto’s en motoren, een kentekenbewijs. Voor verzekeraars en politie zal deze invoering een positieve bijdrage kunnen leveren aan vergroting van de verkeersveiligheid, aldus de SWOV.

Reageer op dit artikel