nieuws

‘Verzekeraars kunnen beter stoppen met uitkeren provisie’

Archief

Van het provisiestelsel worden klant, verzekeraar én tussenpersoon slechter, blijkt uit een recent afstudeeronderzoek.

Floks Laverman, recentelijk afgestudeerd als econoom aan de Universiteit van Amsterdam, heeft een model opgesteld dat de effecten bekijkt van het belonen van de tussenpersoon door de aanbieder van een product, de consument en door een onafhankelijke derde.
Het provisiemodel is soms ook voor het intermediair nadelig, concludeert Laverman: “Dat gebeurt als de consument of een derde partij een groter bedrag voor hun diensten over zou hebben. Mijn advies aan de verzekeraars is dan ook: houd de rijen gesloten en geef geen provisie.” Lees verder op pag. 4.
Vervolg van pag. 1
Volgens Laverman hebben verzekeraars op de lange termijn baat bij het afschaffen van het provisiestelsel: “De rijen gesloten houden is natuurlijk lastig: de verzekeraar die zich hieraan onttrekt, zal uiteraard via tussenpersonen een hoop consumenten en dus omzet naar zich toetrekken. Dat is verleidelijk, maar uiteindelijk verschuift daarmee de marktmacht naar de tussenpersonen. Die kunnen zich daardoor een prijsdictaat veroorloven, dat ten koste van de rendementen van de verzekeraars zal gaan. Een kortetermijnvoordeel voor zo’n verzekeraar slaat dus uiteindelijk om in een nadeel.”
Model
Volgens het model van Laverman kan een tussenpersoon het beste worden betaald door een onafhankelijke partij. “Voor een consument is de beredenering logisch: een onafhankelijke betaler leidt tot onafhankelijk advies en daarmee tot lagere productprijzen, waardoor de consument beter af is. Voor de producent is het een stuk lastiger. Door de tussenpersoon te betalen, kan de producent invloed uitoefenen op het advies dat deze uitbrengt. De producent kan zo klanten aan zich binden. Maar de betalingen aan de tussenpersoon lopen uiteindelijk vaak zo hoog op, dat deze het voordeel van klantbinding overschaduwen. Wordt de tussenpersoon door een onafhankelijke partij betaald, dan verdwijnt de invloed van de producent, maar dalen tegelijkertijd zijn kosten. De producent is dan ook beter af met onafhankelijk advies.”
Laverman paste haar model toe op de makelaarssites Funda en Zoekallehuizen. “Het model toont aan dat de NVM het beste onmiddellijk met Funda kan stoppen, omdat deze site zowel de NVM-leden als de consument financieel nadeel oplevert”, concludeert Laverman.

Reageer op dit artikel