nieuws

Verzekeraars dingen naar gunst van brandonderlingen

Archief

Vijftien lokale brandonderlingen in Overijssel zoeken een nieuwe herverzekeraar nu Achmea-dochter Groene Land daarmee eind dit jaar zal stoppen. Vier van de vijftien hebben onderdak gevonden bij Interpolis.

Het stopzetten van de herverzekeringsactiviteiten door Groene Land is een gevolg van een wijziging in het beleid binnen Achmea. “Dit soort activiteiten past niet langer in onze bedrijfsfilosofie”, zegt een woordvoerder van Groene Land. “Daarover zijn deze onderlingen al in 1997 aangeschreven. Van dertien onderlingen lopen de contracten eind dit jaar af; van twee is de contractsvervaldatum een jaar later.”
Van de dertien onderlingen zijn er drie binnen de Achmea-poort gebleven; hun herverzekeringen worden voortaan gesloten bij Avéro. Een kleine onderlinge heeft zichzelf opgeheven. Vier onderlingen sloten zich aan bij Interpolis, en tot dusver één onderlinge vond onderdak bij de Stichtse Onderlinge Brand-Herverzekering in De Meern. De overige onderlingen (onder meer Giethoorn, Steenwijk, Steenwijkerwold en Wierden) hebben nog geen definitieve keuze gemaakt.
Samenwerking
Dat vier Overijsselse onderlingen (Avereest, Almelo, Bathmen en Raalte) onderdak zochten bij Interpolis past in hun nauwe samenwerking met de plaatselijke Rabobanken. Bij dit kwartet voegde zich tevens de Noord-Hollandse brandonderlinge Wieringen, die tot voor kort deel uit maakte van de NoordHollandse club van regionale brandonderlingen PCV. De samenwerking met Interpolis loopt voor onbepaalde tijd, maar kan contractueel elke drie jaar worden beëindigd.
Volgens Interpolis wordt de samenwerking zeker ook ingegeven door de toenemende concurrentie. “Grote verzekeraars kunnen makkelijker pakketkorting geven”, zegt directeur herverzekeringen Toon Bullens. Alle brandpolissen van de onderlingen worden opgenomen in de pakketpolissen (Alles in één Polis en Bedrijven Compact Polis) van Interpolis. De onderlingen blijven wel zelf risicodrager voor brand- en stormrisico’s. Omgekeerd draagt Interpolis brandportefeuilles die bij lokale Rabobanken lopen over aan de onderlingen. Bullens spreekt over mogelijk een nieuwe trend. Hij zou met nog twee onderlingen in onderhandeling zijn. Over de omvang van de portefeuilles qua polissen en premie, wil Interpolis geen mededelingen doen.
SOBH
De brandonderlinge van Wanneperveen heeft aansluiting gezocht bij de SOBH, die nu 31 lokale verzekeraars telt. Volgens een woordvoerder is de kans groot dat de onderlinge Wierden, de grootste van de groep van vijftien Overijsselse brandonderlingen, eveneens zijn brandrisico’s gaat herverzekeren bij SOBH. “Voor variarisico’s heeft Wierden al onze onderlinge SOM als risicodrager gekozen”, aldus de woordvoerder. De SOM voert, behalve de variatekening, ook de branches motorrijtuigen en aansprakelijkheid.
In ons land zijn zo’n kleine vierhonderd onderlingen, waarvan het grootste deel is aangesloten bij Univé.

Reageer op dit artikel