nieuws

Verzekeraars adverteren gretig met belastingaftrek

Archief

Het verkrijgen van belastingvoordeel is het belangrijkste argument voor het storten van een koopsom voor een lijfrenteverzekering.

Die overtuiging leeft bij de marketingafdelingen van Robein Leven en Rabo-dochter RoZeker, getuige de dagbladadvertenties van 29 mei jongstleden. In die publieksuitingen laten de direct-writers weten dat de belastingaangifte een stuk leuker kan worden door een extra aftrekpost te creëren in de vorm van een koopsomstorting voor een lijfrentepolis.
Het feit dat zo’n verzekering tevens leidt tot het verbeteren van de pensioenvoorziening is door Robein gedegradeerd tot de categorie bij-effecten. RoZeker slaagt erin om dat pensioendoel zelfs volledig onvermeld te laten.
Nadruk
Robein en RoZeker lappen daarmee de oproep van het Verbond van Verzekeraars tot ‘prudent’ adverteren opzichtig aan hun laars. Het Verbond vroeg levensverzekeraars eind vorig jaar om in advertenties niet de nadruk op belastingvoordeel te leggen. Dat zou de opstellers van het nieuwe belastingplan voor de 21e eeuw maar op vervelende gedachten kunnen brengen.
In februari ging Centraal Beheer al eens fors over de Verbond-schreef. Op de voorpagina van de Telegraaf stond toen te lezen: “Ook bezig met uw belastingaangifte en nog op zoek naar een flinke aftrekpost? Bel dan Centraal Beheer!”
Het Verbond wil zich niet branden aan een commentaar op de advertenties. Woordvoerster Anky van Leeuwen: “We hebben destijds een circulaire uitgestuurd en daarna is het aan de individuele maatschappijen om hun beleid te bepalen. Het is niet aan ons om te beoordelen of een bepaalde advertentie in strijd is met algemene branchebelangen.”
Plusplunt
Vorige week liet bemiddelingsbedrijf Pluspunt (Hoevelaken) overigens een mailing uitgaan voor twee lijfrenteverzekeringen: het Levensplan van Falcon en de Hollandsch Glorie Polis van Levob. Ook deze mailing is fiscaal gericht, getuige het envelop-opschrift “In deze envelop zit een extra aftrekpost over 1998!”. Zou de voorzitter van de sector Leven van het Verbond Bert Lugtigheid – tevens bestuursvoorzitter van Levob – hier echt blij mee zijn?
Volgens Robein en RoZeker is belastingaftrek hét motief tot het sluiten van een lijfrentepolis tegen koopsombetaling.

Reageer op dit artikel