nieuws

Verzekeraar Volvo zoekt expansie in heel Europa

Archief

Verzekeraar Volvo zoekt expansie in heel Europa

De autofabrikant Volvo heeft een meerderheidsbelang genomen in Amazone Insurance in Antwerpen. Tevens is de naam gewijzigd in Volvo Insurance. De wijzigingen houden verband met de voorgenomen expansie in Europa.
Amazon Insurance werd in 1991 opgericht door Volvo en de Vlaamse verzekeraar Mercator, inmiddels als gevolg van een fusie omgedoopt in Mercator & Noordstar. De joint-venture biedt cascodekkingen voor Volvo-wagens, aanvankelijk alleen in België. Sinds 1992 is het werkgebied uitgebreid tot de Benelux. In ons land werd een bijkantoor (nu zes medewerkers) geopend in Beesd. Naast cascoverzekeringen biedt Volvo Insurance hier ook dekkingen voor wa, ongevallen-inzittenden en rechtsbijstand (via DAS) aan. Vorig jaar zijn volgens RAI-cijfers ruim 19.000 Volvo’s verkocht, die voor een groot deel zijn verzekerd bij Volvo Insurance.
Meer vestigingen
Met het oog op deze expansie – het doel is in heel Europa bijkantoren dan wel eigen vestigingen op te richten – heeft Volvo zijn belang in de verzekeraar vergroot van 50% naar 75%. Het resterende kwart van de aandelen blijft in handen van Mercator & Noordstar in Antwerpen. Vorig jaar opende Volvo Insurance een vestiging in Duitsland en in de loop van dit jaar wil de verzekeraar actief worden in Italië en Frankrijk.
Volvo Insurance distribueert zijn autoverzekeringen via de Volvo-dealers, die als aanbrengers fungeren. De distributie- en beheerskosten kunnen daardoor laag worden gehouden. Verder heeft onderzoek uitgewezen dat Volvo-rijders gemiddeld 40% minder ongevallen veroorzaken zodat de schadelast sterk wordt gedrukt. Mede daardoor zegt Volvo Insurance de brutopremie concurrerend te kunnen houden. Het premie-inkomen in de Benelux beliep over 1996 ruim f 24 (18) mln bij een nettowinst van f 0,1 mln.
In Zweden is Volvo sinds 1959 actief in de verkoop van autopolissen voor Volvo-wagens. De portefeuille van de verzekeringsdochter Försäkringsaktiebolaget Volvia beloopt inmiddels zo’n 650.000 polissen.
Andere automerken in verzekeringen
Naast Volvo zijn er in ons land andere automerken actief met het aanbieden van merkenpolissen. Deze automerken hebben geen eigen risicodrager, maar werken samen met bestaande verzekeraars. Het Diemense volmachtbedrijf VVS verzekert de merken Volkswagen, Audi, Seat en Skoda bij Stad Rotterdam, Generali, Hannover, Elvia, en UAP-NieuwRotterdam, waarvan de laatste drie maatschappijen in poolverband. Mercedes heeft via het volmachtbedrijf B&B Assuradeuren in Alkmaar een samenwerking met Elvia, Erasmus, Generali en UAP-NieuwRotterdam. Verder zou Renault van oudsher al een samenwerking hebben met Centraal Beheer.
In België bewerken naast Volvo de automerken BMW (met Allianz en Hannover), Toyota (General Accident), Saab (Zürich) en Fiat (Generali) de verzekeringsmarkt. Daar zullen Volkswagen en Mercedes weldra volgen.
Volgens Volvo Insurance veroorzaken Volvo-rijders 40% minder ongevallen.

Reageer op dit artikel