nieuws

Vertrouwen ver te zoeken op vergelijkingssites

Archief

Vergelijken van verzekeringspremies is ‘in’. Vrijwel wekelijks verschijnt een nieuwe vergelijkingssite. Maar het succes van zo’n site valt of staat met het vertrouwen dat men uitstraalt en de volledigheid van de vergelijking. Bij de sites www.geencentteveel en www.premieoverzicht zijn beide zaken ver te zoeken.

door Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen
Nieuw spreekwoord: ‘vergelijkt en gij zult gevonden worden’. Binnenkort in alle succesagenda’s en op menig wandtegel. Vergelijken is momenteel schering en inslag op Internet.
Een aardig voorbeeld is de website www.epinions.com: “the only site where you get product advice from real people you trust”. Bezoekers lezen hier wat andere bezoekers van een bepaald product of dienst vinden. Deze mening kunnen ze vervolgens een waardering geven en ook doorsturen aan anderen. De site nodigt ook uit om zelf een mening te geven. De schrijver kan bovendien geld ontvangen voor zijn opinie. De beloning wordt bepaald door de mate waarin andere bezoekers die opinie lezen en gebruiken voor hun definitieve (aankoop-)beslissing. Leuke ontwikkelingen.
Zuinig
Ook voor (zuinige) Nederlanders zijn er dergelijke initiatieven op Internet te vinden. De website geencentteveel.nl biedt overzichten en prijzen van verzekeringen “voorzover deze door de maatschappijen zijn vrijgegeven”.
Ze prijzen zichzelf aan met de woorden: “Als startpunt bij uw zoektocht naar de beste koop”. En dat klopt, meer moeten we ook niet verwachten. Immers: “Geencentteveel.nl hoort graag van u als u over andere of nieuwe tarieven beschikt”. Het lijkt op de goedkoopste prijsgarantie van de witgoed leveranciers, toch gaat het hier om verzekeringen.
De productvergelijkingen die de site momenteel aanbiedt, zijn algemeen en niet op basis van een persoonlijk profiel. We kunnen van negen verzekeringen de premies van een beperkt aantal verzekeraars opvragen. Geencentteveel.nl toont een groot overzicht van premies, opgedeeld naar een aantal categorieën. Het aanbod van producten wordt nog uitgebreid.
Wie geencentteveel.nl beheert, wordt niet verteld op de site. We zijn nieuwsgierig geworden. Ook op deze site kunnen we ervaringen en meningen weergeven. We vinden een invulformulier waar we commentaar op een verzekering/verzekeraar kunnen achterlaten. Geencentteveel.nl verwerkt het in haar onderzoek. Op de website is er (nog) niks van te vinden.
Premieoverzicht
Geheel anders van opzet is de site premieoverzicht.nl. Hier kunnen we de premie berekenen van een aantal verzekeringen. Of het de goedkoopste, duurste, beste of slechtste is, wordt niet duidelijk. Vervolgens kunnen we de verzekering aanvragen door een formulier in te vullen en te verzenden. Bij welke verzekeraar we de polis sluiten blijft ook geheim.
Premieoverzicht.nl geeft de indruk afkomstig te zijn van hypotheekspecialist Pieters. Zijn naam althans staat regelmatig onderin beeld. Op de site kunnen we verder een hypotheekofferte of gesprek aanvragen, een maximale hypotheekberekening maken, het woningaanbod van Den Helder (!) bekijken en geld lenen via Finata Bank. De site biedt daarnaast uitgebreide informatie over het kopen van een huis in de rubriek ‘Zo koopt u een woonhuis’.
Als we informatie willen over adverteren op de site, zien we ook een grote lijst met domeinnamen langs komen. Via een andere verwijzing komen we er achter dat meneer Pieters ook in domeinnamen handelt.
Verder worden we op de homepage naar een kinder- een een spelsite verwezen. Het is wat veel en vooral onoverzichtelijk.
Vertrouwen
Een vergelijking valt of staat met de volledigheid van het inzicht en de vergelijkbaarheid van het onderwerp van onderzoek. Kun je ziektekostenverzekeringen vergelijken alleen op basis van de hoogte van het eigen risico? Makkelijker dan: mag je reisverzekeringen met elkaar vergelijken? Is die f 375 per jaar premie van de Goudse vergelijkbaar met de f 185 van Stad Rotterdam? Het lijkt ons onwaarschijnlijk.
Bij geencentteveel worden weliswaar voordurend een aantal maatschappijen vergeleken, maar voor het opvragen van meer informatie kun je maar bij een zeer beperkt aantal maatschappijen terecht, voornamelijk bij Sterpolis.
Een ander punt is het vraagstuk van de banners. Geencentteveel heeft er geen, bij Premieoverzicht doen ze er minder moeilijk over. We zeggen nu ‘ze’, maar we bedoelen meneer Pieters. Tik namelijk www.pieters.nl in, en je komt ook uit op de site van Premieoverzicht. Tussen neus en lippen door wordt op de site van Premieoverzicht ook nog een stelletje domeinnamen aangeboden. Had U graag www.leidseplein.nu willen hebben? Pieters heeft het voor u.
De vraag is wat we hier mee opschieten. Nogmaals, vergelijken kan als het in volledigheid en vergelijkbaarheid gebeurt, ofwel ik heb een heilig vertrouwen in de vergelijkende partij. Kortom, iets wat lijkt op de ideale tussenpersoon.
Bij Geencentteveel worden we niet voorgesteld aan de ontvangende partij, het blijft anoniem. Bij Premieoverzicht lijkt het wel of meneer Pieters een beetje verlegen is. Hoe komen we nu ooit aan dat zo broodnodige vertrouwen? Geen van beide doet ook maar de geringste moeite om ons te leren kennen.
Het is rijp en groen, het is koningin en president; allemaal zaken die bestaansrecht hebben, maar ga ze niet te veel met elkaar vergelijken.
Joost Steins Bisschop en Marenna van Reijsen zijn werkzaam bij SPC Group te ‘s-Hertogenbosch.
www.geencentteveel.nl
www.premieoverzicht.nl
Plussen en Minnen
+ Tja, je kan vergelijken en premies berekenen op beide sites. Maar wie en wat, het is niet duidelijk en daarmee wordt de bron niet betrouwbaarder.
+ Het idee om de gebruiker zelf goedkopere adressen op te geven, is goed; maar de uitwerking (bij Geencentteveel) is beroerd.
– Het aantal verzekeraars op de site van ‘geencentteveel.nl’ waarvan de te betalen premie van verzekeringen kan worden vergeleken is nog laag.
– Een offerte-aanvraag op de site van geencentteveel.nl lijkt vooralsnog alleen mogelijk bij verzekeringen die worden aangeboden door de direct-writer Sterpolis. Opvallend is dat Sterpolis die mogelijkheid niet biedt op haar eigen site. Daar komen we niet verder dan een brochure-aanvraag.
– Beide sites hebben duidelijk op de vormgeving bezuinigd. Met name op de site van premieoverzicht.nl heeft de presentatie van de verschillende rubrieken een hoog zolderkamergehalte.
– Bij premieoverzicht.nl is het steeds weer verrassend of er een nieuwe pagina of een nieuw scherm start. We worden zelfs naar geheel andere sites gestuurd tijdens ons bezoek. Op de site van de Finata Bank, waar we terecht komen na de keuze ‘Geld lenen’, kunnen we weer op geheel andere wijze met een hypotheekaanvraag en/of offerte aan de slag dan bij premieoverzicht.nl. Tezamen met de minimale navigatie leidt dit tot veel verwarring.
– De afkomst van de berekeningen wordt op beide sites niet duidelijk. Nergens is personificatie mogelijk.

Reageer op dit artikel