nieuws

Vertrouwen

Archief

Groot nieuws bij onze zuiderburen, klein nieuws in ons land: ING wil af van een deel van zijn Belgische verzekeringsbedrijf. Volgens een aantal Nederlandse kranten betreft het onder meer het onderdeel dat in aandelen handelt. Het woord ‘broker’ in het Engelstalige persbericht van ING is niet helemaal juist vertaald. Nee, het gaat om de tak die zaken doet via tussenpersonen.

ING concentreert zich in België voortaan op de verkoop van verzekeringen via het bankkanaal. Het roept de vraag op hoe de concerntop aankijkt tegen het intermediaire bedrijf in Nederland. Tot 1990 was die vraag ondenkbaar. Nationale-Nederlanden en het intermediair leken wel met elkaar getrouwd. Die zomer kwam NN echter ineens op de proppen met NMB-Postbank. Het leidde tot het fusiebedrijf ING. Nimmer was een crisis tussen een verzekeraar en tussenpersonen zo groot. “Een dolksteek in de rug van het intermediair”, zei NVA-voorman Jan Weitenberg destijds. Er volgde zelfs een boycot tegen NN.
De tijd heelde de wonden, maar er bleven broze plekken over. Dat bleek begin deze eeuw, toen NN het virtuele assurantiekantoor Wellowell lanceerde. In plaats van de verwachte bossen bloemen incasseerde topman Bert Richaers tomaten en rotte eieren. Het fulmineren tegen NN hield aan bij onderzoeken naar de prestaties van verzekeraars. De dienstverlening van NN kreeg door tussenpersonen jarenlang de ene zware onvoldoende na de andere toebedeeld. Dat oordeel was gaandeweg steeds minder objectief. Het was een uiting van de gebroken liefde voor NN.
De NN-directie blijft onderwijl hardop roepen dat “er een gouden toekomst in het verschiet ligt voor het intermediair”. Ik zag het directielid Frits van Bruggen laatst nog op een congres voor een zaal vol tussenpersonen doen. Hij herhaalde de boodschap zo vaak, dat je er achterdochtig van zou worden.
Die achterdocht wordt gevoed door ontwikkelingen binnen het concern zelf. De eigen kantoren werden al eens gedwongen om vrijwel alle posten bij NN onder te brengen. Daarmee benadrukkend dat het concern weinig op heeft met een ongebonden distributiekanaal. Verder openden twee AM-edities vorig jaar met nieuws uit het ING-huis: “Auto in assortiment Postbank” en “NN wil meer productie van ING Bank”. De laatste bank is al jaren de grootste tussenpersoon van NN, maar heeft nu de status van een apart distributiekanaal. Het meest indringend is de opkomst van ING Direct. De internetbank zorgt al voor 30% van de ING-inkomsten. Het label bestaat, zeker niet toevallig, alleen in België en Nederland níet. Wel stond in ons land de naam Nationale-Nederlanden al eens ter discussie.
En feitelijk heeft ING in ons land al een deel van zijn intermediaire bedrijf afgestoten. Het concern kondigde eind vorig jaar aan Regio Bank te verkopen aan SNS Reaal. De intermediaire kredietportefeuilles zijn eveneens verkocht. En deed NN ook al niet zijn ziektekostenportefeuille over aan ONVZ? Detail: in België deed ING eerder hetzelfde (aan DKV).
In 1990 sprak NVA’er Weitenberg al verwijtend: “NN heeft te weinig vertrouwen in het intermediair”. Die waarneming klinkt meer en meer geloofwaardig.
Henri Drost
hdrost@kluwer.nl

Reageer op dit artikel