nieuws

Verslagstaten: 60% te laat bij toezichthouder

Archief

Zestig procent van de verzekeringsmaatschappijen heeft zijn verslagstaten over het boekjaar 1998 te laat ingediend bij de Verzekeringskamer (VK).

De toezichthouder verlangt dat de verslagstaten vóór 1 juli in Apeldoorn op de deurmat liggen. Daarin slaagde slechts 40% van de ongeveer 480 onder toezicht staande verzekeraars. Eind juli was de score volgens VK-woordvoerder Kees Verhagen aanzienlijk beter: 86% van de verslagstaten was binnen. “De overtreders moeten vooral in de natura-uitvaartwereld gezocht worden.”
Om tijdige aanlevering van jaarcijfers af te dwingen – noodzakelijk om, waar nodig, tijdig te kunnen bijsturen – heeft de VK op dit moment geen stok achter de deur. “Het enige wat we nu kunnen doen is rappelleren”, zo meldt Verhagen. “Overigens zijn er ook maatschappijen die, om specifieke redenen, uitstel van ons hebben gekregen.”
Wetgeving voor boetes en dwangsommen is in de maak. “In de toekomst kan een te late indiener op een dwangsom rekenen”, aldus Verhagen. Dat geldt evenzeer voor de pensioenfondsen, waarover de VK ook toezicht houdt. “Bij de pensioenfondsen heeft eind juli 66% de verslagstaten ingeleverd. Op 1 juli was dat nog 25%.”

Reageer op dit artikel