nieuws

Vermiste Auto Register nu ook open voor particulieren

Archief

De alarmcentrale van de Stichting Vermiste Auto Register (VAR) is per 1 april ook bereikbaar voor particulieren. Per die datum is de alarmcentrale officieus opengesteld voor de consument, hoewel er nog geen ruchtbaarheid aan wordt gegeven. Dat gebeurt pas volgende maand.

De VAR-alarmcentrale heeft in de laatste vijf maanden van vorig jaar rond 3.200 vermiste of gestolen auto’s geregistreerd. Het aantal telefonische meldingen was twee keer zo groot.
De centrale ging in juli vorig jaar van start na een uitgebreide proeffase. De Helpdesk met in totaal vijf vaste medewerkers en een veelvoud aan part-timekrachten kon worden ingeschakeld door de politie, verzekeraars, tussenpersonen en onderzoeksbureaus.
De politie nam 42% van de meldingen voor haar rekening, variërend van een kentekentoetsing tot een volledig repatriëren van een gestolen voertuig. De Helpdesk groeide daardoor uit tot een vraagbaak op het gebied van autodiefstal.
80.000 telefoontjes
Per 1 april kunnen ook particulieren gebruik maken van de diensten van de alarmcentrale. Zij kunnen hun vermiste of gestolen auto laten registreren door het draaien van het landelijk alarmnummer (055-777.888). Coördinator H. Filon van de Helpdesk verwacht mede daardoor naar schatting 80.000 telefoontjes op jaarbasis binnen te zullen krijgen via de maximaal dertig lijnen die ter beschikking staan.
Het landelijk alarmnummer wordt gefaseerd bekend gemaakt aan autoverzekerden. Per prolongatiedatum van de autopolis zullen verzekeraars het nummer op de ‘groene kaart’ gaan vermelden. Vanaf half mei wordt via de media meer bekendheid gegeven aan de diensten van de alarmcentrale.
De dienstverlening van de Stichting VAR heeft ook de aandacht vanuit het buitenland getrokken. Met name in Duitsland volgen politie, justitie, en verzekeraars de ontwikkelingen in ons land op de voet. In de loop van deze of volgende maand zal de stichting op uitnodiging van Duitse verzekeraars een presentatie houden met het doel na te gaan in hoeverre een dergelijk systeem ook daar kans van slagen heeft. KADER
VHD: 11.000 auto’s in 1994 veilig gesteld
De Verzekeraars Hulp Dienst (VHD) in Apeldoorn, waar ook de alarmcentreale van de VAR is gehuisvest, heeft in 1994 in totaal ruim 11.000 (1993: 10.000) auto’s na diefstal veilig gesteld.

Reageer op dit artikel