nieuws

Verkoopstop bij GMAC treft ook hypotheekproducten verzekeraars

Archief

Door de kredietcrisis kan GMAC Hypotheken voorlopig geen nieuwe hypotheekaanvragen in behandeling nemen, zo heeft de geldverstrekker aan het intermediair laten weten. De stap heeft ook gevolgen voor hypotheekproducten van Allianz, Falcon Leven en De Goudse.

Reeds uitgebrachte offertes worden nog wel behandeld. Voor de bestaande klanten, zo'n 50.000 in totaal, blijft de dienstverlening intact. De verkoop wordt opgeschort "vanwege de huidige moeilijke omstandigheden op de kredietmarkten", aldus GMAC. De dochter van het aan General Motors gerelateerde Amerikaanse GMAC ResCap financiert nieuwe verstrekkingen door de doorverkoop (securitisatie) van reeds gesloten hypotheken. Die markt is door de hypotheekcrisis in de Verenigde Staten in het slop geraakt, zodat geen geld meer aangetrokken kan worden voor nieuwe klanten. De acceptatiecriteria waren de laatste tijd al aangehaald en de rentetarieven lagen een stuk hoger dan die van andere aanbieders.
Het Amerikaanse moederbedrijf is sinds eind vorig jaar op zoek naar een overnamekandidaat voor het Nederlandse hypotheekbedrijf, al is dat bericht nooit officieel bevestigd. Momenteel zou alleen de verkoop van de portefeuille onderwerp van verkoopgesprekken zijn. "GMAC ziet Nederland nog steeds als een belangrijke markt en verwacht hierin verder te groeien", laat het bedrijf weten. GMAC is (samen met Unigarant) ook actief in autoverzekeringen en biedt tevens autofinancieringsproducten.
Volgens Kadaster-cijfers die SNS Reaal aan analisten heeft getoond, was GMAC in de eerste acht maanden van vorig jaar zeer succesvol in de hypotheekproductie. Met een marktaandeel van 3,1% was het bedrijf zelfs de grootste buitenlandse geldverstrekker.
Atlas
De acceptatiestop treft ook verzekeraars als Allianz, De Goudse en Falcon Leven. Zij voeren hypotheekproducten waarvoor het onderdeel Atlas Funding de gelden levert. Ook Atlas heeft de geldkraan noodgedwongen voorlopig moeten dichtdraaien. "Voorlopig staat de verkoop van het product stil", laat Allianz-woordvoerder Mecx Kooij weten. Het concern, dat met Atlas zaken doet voor de Design Protection Hypotheek, gaat vooralsnog niet op zoek naar een andere geldverstrekker.
Bij Falcon wordt gekeken of binnen het Fortis-concern een andere mogelijke geldgever kan worden gevonden voor de Estafettehypotheek die in oktober met Atlas werd gelanceerd.

Reageer op dit artikel