nieuws

Verkoop van Zwitserleven lijkt nog slechts een kwestie van tijd

Archief

Swiss Life heeft na aanhoudende geruchten toegegeven de mogelijkheid te onderzoeken om Zwitserleven te verkopen. De Nederlandse dochter is met een winststijging van 34% in het eerste halfjaar een aantrekkelijke partij voor mogelijke kopers.

Na een week van geruchten over een aanstaande verkoop van de Nederlandse en Belgische dochterbedrijven bevestigde Swiss Life dat voor beide groepsonderdelen een plaats in de etalage waarschijnlijk is: "Als onderdeel van een algeheel strategisch onderzoek binnen de groep, heroverwegen wij onze strategie in verschillende markten. Een onderdeel hiervan is de eventuele verkoop van de activiteiten in Nederland en België. Dit proces bevindt zich nog in een vroeg stadium. Er zijn nog geen beslissingen genomen."
Zwitserleven-directeur Marco Keim heeft het intermediair laten weten dat ook de zevenhonderd medewerkers in Amstelveen nog in het duister tasten over de toekomst: "Op dit moment is er nog weinig duidelijk, ook voor ons. Maar ik ben ervan overtuigd dat Zwitserleven in de toekomst (eventueel in een groter verband) in staat zal zijn om u de kwaliteit van dienstverlening te blijven bieden die u van ons verwacht."
Nederland was samen met België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk tot voor kort één van de kernlanden binnen Swiss Life. Dat haalt 9% van de premieomzet uit ons land; België is goed voor 3%.
Kandidaten
Zwitserleven is met een premievolume van _ 1,2 mld (2006) de zevende levensverzekeraar van ons land en vooral sterk in het collectieve bedrijf: daar neemt het de zesde positie in met bijna _ 728 mln aan premies. Ook qua nettoresultaat staat Zwitserleven in de top 10 van levenmaatschappijen. In het eerste halfjaar van 2007 boekte de maatschappij 21% meer omzet en 34% meer winst.
Een voor de hand liggende kandidaat-koper is SNS Reaal, die nog steeds uitbreiding zoekt. Het inlijven van Zwitserleven zou het concern in één klap na ING (20,8%) de grootste partij maken in Leven, met een marktaandeel van 16%. Andere gegadigden als Eureko en Fortis zouden bij een aankoop van de Swiss Life-dochter dicht in de buurt van de marktleider komen met respectievelijk 20,2% en 19,9%. Volgens Rabaobank-analisten moet ook Aegon tot de mogelijke kopers gerekend worden.

Reageer op dit artikel