nieuws

Verkoop beleggingshypotheek zakt in elkaar bij Rabobank

Archief

Rabobank (inclusief Obvion) heeft in de eerste helft van 2007 het marktaandeel in hypotheken stevig uitgebreid, zo stelt het concern. Bij de lokale bankkantoren zakte de verkoop van beleggingspolissen met ruim 70% in.

Het concern heeft nu 29% van de markt in handen (goed voor een omzet van circa _ 15 mld), terwijl dat begin dit jaar nog 25,5% was. De groei zit vooral bij de lokale Rabobanken, die zijn gestegen van 21,3% naar 23,1%. Obvion heeft het marktaandeel tot 5,9% (5,2%) vergroot.
Enkele maanden terug bleek al uit Kadaster-cijfers – getoond door ING Bank op het eigen hypotheekcongres – dat Rabobank in mei zelfs boven de 30% marktaandeel uitkwam. ING Bank en Postbank reikten toen gezamenlijk niet verder dan 16,1%.
Beleggingspolis
Het halfjaarverslag van Rabobank meldt dat de lokale bankkantoren een duidelijke kentering waarnemen in de verkoop van beleggingspolissen. Het aantal verkochte OpMaat-verzekeringen (in de meeste gevallen verbonden aan een hypotheek) is met 71% gedaald, terwijl 46% meer spaarverzekeringen zijn verkocht. “Klanten kozen door de hogere rente vaker voor de spaarverzekering in plaats van de OpMaatverzekering”, geeft Rabo zelf als verklaring. “Bovendien gaan de adviezen nu ook vaker in de richting van een spaarverzekering.”
De omzet uit assurantieprovisies is bij de lokale Rabobanken in de eerste zes maanden gestegen naar _ 199 (192) mln. Het aantal Alles in één Polissen (Interpolis) steeg in de eerste zes maanden naar 1,26 (1,20) miljoen.
Sparen
Het spaartegoed dat bij Rabobank is ondergebracht, groeide in de eerste helft van 2007 sterker dan normaal tot _ 96,2 (89,5) mld. Naar eigen zeggen heeft het concern nu een aandeel van 40% op de spaarmarkt. Topman Bert Heemskerk sluit niet uit dat de overnamestrijd rond ABN Amro een groot aantal spaarders naar zijn bank heeft gejaagd.

Reageer op dit artikel