nieuws

Vergelijkingssoftware voor levenproducten in de maak

Archief

Onderzoeksbureau MoneyView werkt aan een Nederlandse versie van het Britse softwarepakket Aequos waarmee onder meer levensverzekeringen van tientallen maatschappijen vergeleken kunnen worden. In Engeland betaalt een tussenpersoon voor de maandelijks geactualiseerde informatie op CD-rom zo’n f 10.000 per jaar.

Het softwarepakket Aequos is een creatie van het Britse onderzoeksbureau Research Department uit Buckinghamshire. Aanleiding voor het vergelijkingssysteem was de Financial Services Act, waarin de eis is opgenomen dat het verzekeringsintermediair het beste advies voor de klant moet geven. Om dat te kunnen doen, hebben tussenpersonen uitgebreide en actuele informatie over het productaanbod nodig.
Research Department is begonnen met een database over levensverzekeringen, waarin meerdere levenproducten van ruim tachtig Engelse verzekeraars zijn opgenomen. Per product worden (in tabelstructuur) meer dan honderd productkenmerken weergegeven: zoals dekkingen, uitsluitingen, premies en kosten. Met de software is het mogelijk om producten op specifieke kenmerken te selecteren en te vergelijken.
Het bureau haalt zijn informatie uit brochures, jaarverslagen, offertes en uit door de maatschappijen in te vullen enquêtes. Voorafgaand aan de ‘publicatie’ van de gegevens worden de data door de maatschappij nog één keer op juistheid gecontroleerd.
Inmiddels zouden vrijwel alle levensverzekeraars en zeker duizend onafhankelijke tussenpersonen een abonnement hebben op het Aequos-pakket. Maatschappijen moeten daar voor een uitgebreide versie rond de f 50.000 per jaar voor neertellen, voor tussenpersonen ligt de abonnementsprijs op jaarbasis rond de f 10.000.
Dagvers
In Nederland wil onderzoeksbureau MoneyView een omvangrijke versie van Aequos op de markt gaan brengen. Eind dit jaar moet de eerste module gereed zijn, met een overzicht van levensverzekeringen (zowel traditioneel als unit-linked).
MoneyView werkt ook al aan een pakket over hypotheken, over sparen en over beleggingsfondsen. “Op termijn denken we ook aan consumptief krediet, effectenlease en zorgverzekeringen”, aldus Pepijn van Kleef van MoneyView.
De hoogte van de Nederlandse abonnementsprijzen is nog niet bepaald. Van Kleef: “Ons pakket zal modulair worden opgebouwd. Per module wordt dan betaald. Hoeveel weten we nog niet.” MoneyView begint met een softwarepakket dat maandelijks geactualiseerd zal worden. “Op termijn willen we naar dagverse informatie toe”, aldus Van Kleef.
Het grote probleem voor MoneyView zit ‘m in de medewerking van de (levens)verzekeraars bij de verstrekking van informatie. Momenteel werken grote maatschappijen als Nationale-Nederlanden, Aegon, Amev en Delta Lloyd regelmatig niet mee aan de reguliere MoneyView-onderzoeken. En zonder deze verzekeraars heeft het pakket weinig waarde voor het intermediair? Van Kleef: “Hoe we dit probleem gaan omzeilen, kan ik nog niet zeggen. Maar we denken een goede oplossing te hebben gevonden.”

Reageer op dit artikel