nieuws

Verbossen: ‘NVA dreigt veel leden te verliezen’

Archief

Theo Verbossen, algemeen directeur van Verbossen Assurantiën en Risicobeheer en NVA-lid, streeft naar een bundeling van onafhankelijke tussenpersonen. De NVA moet daartoe een andere koers gaan varen en zo snel als mogelijk samengaan met de NBVA. Volgens Verbossen dreigt de NVA anders veel leden te verliezen.

“De NVA kan niet twee heren tegelijk dienen”, stelt de 56-jarige Verbossen, verwijzend naar de nieuwe statuten van de NVA, waarin ruimte wordt gegeven aan kantoren die volledig eigendom zijn van een verzekeraar om lid te blijven van de vereniging. “Ik ga niet met mensen in een club zitten, die in feite het belang van een verzekeraar moeten dienen.”
Verbossen benadrukt overigens geen afsplitsing van de NVA na te streven. “Ik wil helemaal geen ruzie. Ik zoek juist samenwerking. Mijn inzet is positief, al zal de noodzakelijke verandering bij bepaalde mensen best pijn doen. Maar een oorlog zonder doden kan niet.”
“Er moet één vereniging komen, die de belangen behartigt van onafhankelijke tussenpersonen die er een hoge kwaliteitstandaard op nahouden. Die vereniging moet zich naar buiten toe profileren als een kwaliteitsgroep. Dat is enerzijds belangrijk voor het intermediair, anderzijds voor de consument. Die laatste moet weten door wie hij wordt geadviseerd en moet zelf kunnen beslissen of een onafhankelijk kantoor voordelen biedt ten opzichte van een captive-kantoor.”
Fusie met NBVA
Verbossen zegt een samengaan van de NVA met de NBVA sterk toe te juichen. “Misschien is een fusie op korte termijn vanwege psychologische drempels niet mogelijk, maar het is wel het einddoel. Wat moeten we in dit landje met nog geen tienduizend tussenpersonen nou met twee belangenverenigingen?”
Kernwoord van de vereniging moet onafhankelijkheid zijn. “En dat betekent transparantie richting consument over eigendom en productie-eisen van maatschappijen én controle op die onafhankelijkheid. In principe kunnen kantoren die eigendom zijn van een verzekeraar geen lid zijn van zo’n club. Het doel is namelijk het behartigen van de belangen van het intermediair en niet die van verzekeraars. Maar ja, zeg nooit nooit; misschien dat het onder voorwaarden wel kan.”
“Verder moet die vereniging waarborgen dat kleine kantoren bestaansrecht houden; kantoren met kwaliteit wel te verstaan. Ook zouden verzekeraars die geen intermediairbedrijven opkopen, gezamenlijk een bank op moeten zetten. Tussenpersonen moeten daar voor noodzakelijke financieringen terecht kunnen, zonder hun onafhankelijkheid kwijt te raken.”
Niet alleen
Verbossen voert druk overleg met collega-tussenpersonen, maar ook met verzekeraars, en zegt zich door velen gesteund te voelen. “Ik sta niet alleen. Meerdere NVA-leden staan zeer kritisch tegenover het huidige verenigingsbeleid, dat over kwaliteit en onafhankelijkheid veel te vaag is. Wat dat betreft, is de NBVA duidelijker in haar beleid.”
Verbossen, met zijn kantoor goed voor vier NVA-lidmaatschappen, benadrukt geen afsplitsing na te streven. “Maar als er binnen de NVA niets verandert, dan gaat het daar wel van komen. Het is vijf voor twaalf.” KK15 = Verbossen ISO- gecertificeerd
De vier vestigingen van Verbossen Assurantiën en Risicobeheer (Uden, Oss, Veghel en Nistelrode) zijn onlangs gecertificeerd volgens de ISO 9002-norm, vanwege de kwaliteit van de dienstverlening. Er zijn in ons land ongeveer vijftig assurantiekantoren in het bezit van een ISO-certificaat.
Bij Verbossen werken 35 mensen. Alle vier de vestigingen zijn afzonderlijk lid van de NVA. Het bedrijf is in eigendom van oprichter en algemeen directeur Theo Verbossen en de mede-vennoten annex directeuren Gerard Verbossen, Paul Kramer, Saskia Dahlhaus en Peter Taylor Parkins.
Het management van NVA-lid Verbossen toost op de ISO-certificering: (v.l.n.r.) Theo Verbossen, Gerard Verbossen, Paul Kramer, Onno Ruding (uitreiker van het certificaat) en Peter Taylor Parkins.

Reageer op dit artikel