nieuws

Verbond werkt niet mee aan inzicht in beleggingsprestaties

Archief

Het Verbond van Verzekeraars wil niet meer meewerken aan een vergelijking van beleggingsresultaten tussen levensverzekeraars met de pensioenfondsen. Jaarlijkse beleggingscijfers, zoals gepubliceerd door de gezamenlijke pensioenfondsen, hebben volgens het Verbond niets zinvols te zeggen.

Vorig jaar maakte het Verbond nog wel de beleggingscijfers – afkomstig van het Meetwijzer Universum – van de levensverzekeraars bekend. Dit als antwoord op de voor verzekeraars negatieve publiciteit rond de publicatie van de cijfers door de pensioenfondsen.
Het Verbond meldde toen trots dat levensverzekeraars betere beleggingsresultaten behaalden dan pensioenfondsen. In 1995 zouden de verzekeraars uit zijn gekomen op een rendement van 17,2%, terwijl de pensioenfondsen het met een rendement van 14,7% moesten doen. Het gemiddelde rendement van verzekeraars over 1992 tot en met 1995 was 10,9%, tegen 10,5% voor de pensioenfondsen.
Dit jaar willen de verzekeraars zich niet weer laten verleiden tot het publiceren van cijfers. “Wij zijn van mening dat die beleggingsresultaten niet veel te zeggen hebben”, aldus woordvoerster Anky van Leeuwen. “Het gaat om veel meer dan de performance. Je moet ook de samenstelling van de portefeuilles en het doel daarvan meewegen; en het geboden serviceniveau en de gemaakte kosten. Daarbij zijn jaarcijfers weinig interessant. Het gaat om de lange termijn.”
Argumenten die het Verbond vorig jaar ook enkele dagen ventileerde, totdat de negatieve publiciteit te gortig werd. “Ik verwacht niet dat we dit jaar weer onder druk van de media tot publicatie worden gedwongen”, aldus Van Leeuwen.
Pensioenfondsen
Het gemiddelde beleggingsrendement van pensioenfondsen over 1996 is uitgekomen op 15,2%. Dankzij de uitmuntende aandelenrendementen is dat een half procent hoger dan het jaar daarvoor. Het gemiddelde rendement over vijf jaar is gekomen op 11,4%, tegen gemiddeld 8,7% over de laatste tien jaar. De rendementsberekening door de World Markets Company (WM) is gebaseerd op cijfers van 225 fondsen, exclusief de twee grootste fondsen ABP en PGGM.
Los hiervan hebben 89 pensioenfondsen (inclusief ABP en PGGM), vrijwel gelijk verdeeld in bedrijfstak- en ondernemingspensioenfondsen, hun onderlinge WM-resultaten gepubliceerd. Zij willen daarmee bijdragen aan het inzicht in hun beleggingsprestaties.
Het meest succesvol was het ondernemingspensioenfonds van Shell, met 22,7% (10,4%). De bedrijfstakpensioenfondsen ABP en PGGM scoorden in 1996 respectievelijk 11,8% (16,4%) en 15,9% (13,1%).
De pensioenfondsen hadden vorig jaar gemiddeld 31% van hun beleggingen in aandelen gestoken (tegen 24% in 1991). In obligaties was 55% van de gelden belegd.

Reageer op dit artikel