nieuws

Verbond-voorman Niek Hoek: ‘Geloofwaardigheid op ’t spel’

Archief

De affaire rond beleggingsverzekeringen heeft de geloofwaardigheid van de verzekeringsbedrijfstak op het spel gezet. En dat is niet terecht: er is een hoop onzin verteld over verzekeraars en het verkopen van beleggingsverzekeringen is geen vetpot.

Dat was de strekking van een toespraak die Niek Hoek, directievoorzitter van Delta Lloyd en voorzitter van het Verbond van Verzekeraars, hield tijdens de ‘Verzekeringsdag’ van Ernst & Young. Volgens Hoek staat “de geloofwaardigheid van de bedrijfstak op het spel, terwijl een verzekeraar juist zekerheid oftewel vertrouwen moet geven. “Vertrouwen dat je van je verzekeraar op aan kunt. Dat is van essentieel belang voor en wordt meer en meer een commerciële succesfactor.”
Volgens Hoek is het vertrouwen van de klant niet meer vanzelfsprekend. De oorzaak daarvan ligt zeker niet alleen bij de verzekeraars, meent hij. “Er is de afgelopen weken in de media een hoop onzin verteld, waartegen wij ons moeilijk konden verdedigen.” Verwijzend naar televisieprogramma Tros Radar stelt Hoek dat ” het collectief in een kwaad daglicht stellen van beleggingsverzekeringen en het mobiliseren van klagers zeer onterecht is”.
Complexe, warme broodjes
De onjuiste beeldvorming wordt volgens Hoek onder meer veroorzaakt door de premies voor de overlijdensrisicodekking, die door het grote publiek ten onrechte worden gezien als kosten. Verder wordt volgens de voorman van het Verbond van Verzekeraars vergeten dat een beleggingsverzekering een complex product is, “toegesneden op specifieke klantbehoeften die worden begeleid door een intensief adviestraject”.
Zowel deze complexiteit als dit advies vraagt om professionaliteit, vakkennis en dus vaak veel tijd om het goede product te leveren en te onderhouden, vervolgt Hoek. “Daar hangt nu eenmaal een prijskaartje aan.”
In dezelfde alinea stelt Hoek echter vast dat beleggingsverzekeringen “tijdens de beurshausse als warme broodjes de winkel uit gingen”. Ook noemt hij de verhouding tussen beleggen en verzekeraar “per definitie gespannen”.
Zakkenvullers
Hij erkent dat verzekeraars “transparanter moeten zijn en worden over de kosten voor productie en advisering”. Om die reden zullen de aanbevelingen van de commissie Transparantie Beleggingsverzekeringen (commissie De Ruiter) “zeer serieus” worden genomen. “Dit kan wel eens tot veranderingen in onze branche leiden”, vermoedt Hoek.
Maar volgens de Delta Lloyd-topman moet niet worden verwacht dat de kosten van beleggingsverzekeringen flink omlaag zullen gaan. Het verkopen van dergelijke polissen is volgens hem nu al “geen vetpot”. Het gemiddelde rendement op beleggingsverzekeringen zou al jaren “onder de 1%” liggen. Het Centrum voor Verzekeringsstatistiek, onderdeel van het Verbond van Verzekeraars, zal binnenkort met nieuwe cijfers hierover komen. “De gedachte dat verzekeraars zakkenvullers zouden zijn, werp ik verre van mij”, aldus Hoek. “We schamen ons niet voor onze producten.”
wel eens tot veranderingen in onze branche leiden.”

Reageer op dit artikel