nieuws

Verbazing over aanvulling CDFD-diplomalijst

Archief

Het College Deskundigheid Financiële Dienstverlening (CDFD) heeft de lijst diploma’s die worden gelijkgesteld met WFD-diploma’s, aangevuld met onder meer de Ecabo-opleiding ‘Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen’. De branche reageert met verbazing.

“Het is algemeen bekend dat de jongens en meisjes die deze opleiding volgen en vervolgens opgaan voor het B-examen, hier altijd grootscheeps voor zakken. Het is dus op zijn zachtst gezegd merkwaardig dat deze opleiding gelijkgesteld wordt met de WFD-modules Leven en Schade”, vindt Dik van Velzen van het opleidingsinstituut Nibe-SVV. “Deze opleiding ligt echt onder de WFD-norm. Ik denk wel dat ze het niveau van de Basisopleiding hebben.”
Ook Jan Janse, directeur van het exameninstituut SEFD, vindt de gelijkstelling te ver gaan. “De opleiding is op zich goed, maar gelijkstellen met Assurantie B gaat te ver. Dit is erg moeilijk te begrijpen.”
Op de website van AssurantieMagazine viel de volgende reactie op te tekenen: “Belachelijk natuurlijk dat zo’n diploma wordt gelijkgesteld aan Assurantie B. De bankmedewerkers kunnen zo erg makkelijk voldoen aan de eisen van de WFD. Dat is volgens mij precies de bedoeling van de banken. Zij kunnen nu erg makkelijk aan de eisen voldoen.”
Geen onderwijsinstelling
Van Velzen vindt het verder vreemd dat de Ecabo wordt opgevoerd als onderwijsinstelling. “Ecabo geeft geen onderwijs en geeft geen diploma’s af. De ROC’s verzorgen het onderwijs voor de opleiding Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen. Naar mijn mening hadden de afzonderlijke ROC’s vrijstelling moeten vragen. Dat doen de hogescholen ook.”
“En”, vult Van Velzen aan, “er is ook nog sprake van kwaliteitsverschil tussen dat wat de ROC’s afleveren.”
Opnieuw bekijken
“Het CDFD is er voor de markt en door de markt. Als er signalen komen uit die markt dan worden die serieus bekeken. Dus ook de gelijkstelling van het diploma Commercieel medewerker bank- en verzekeringswezen. We tekenen wel aan dat het nog een voorlopige lijst betreft”, aldus een woordvoerder van het College.

Reageer op dit artikel