nieuws

Venlose Onderlinge Spiegelglasverzekering na 105 jaar opgeheven

Archief

Aegon heeft met terugwerkende kracht tot 1 januari 2005 de portefeuille van de Venlose Onderlinge Spiegelglasverzekering overgenomen. De 450 leden van de onderlinge gingen in op het aanbod dat dekking en premies gedurende drie jaar ongewijzigd blijven.

Daarmee is na 105 jaar een einde gekomen aan het bestaan van de onderlinge en is het vermogen onder de leden-verzekerden verdeeld. Reden voor de oprichting werd in 1900 gevormd door het risico van steenslag. Die steenslag werd veroorzaakt door de wielen van de door paarden voortgetrokken karren op de met zogeheten kinderkopjes belegde straten.
Tot in de jaren zestig/zeventig hield de onderlinge alles in eigen hand, daarna werd de administratie uitbesteed aan het bemiddelingsbedrijf Aben Assurantiën. Mede door opeenvolgende fusies van dit kantoor was de administratie van de onderlinge herhaaldelijk onderwerp van gesprek. Ook de verzekeringsmogelijkheden buiten de onderlinge deden het bestuur twijfelen aan het voortbestaan.
Verdeling vermogen
Nadat de leden in februari vorig jaar akkoord waren gegaan met opheffing van de onderlinge, is de afrondingsprocedure opgestart. Daarbij komt onder meer een rechtvaardige verdeling van het vermogen aan de orde. Factoren die hierbij gewicht in de schaal leggen, zijn onder meer de duur van het lidmaatschap en de hoogte van de in het verleden betaalde premies.
Dat kan soms heel aardig uitpakken. Zo kreeg de eigenaar van een slijterij in de Venlose binnenstad een bedrag van bijna _ 12.500 overgemaakt. Dat is niet alleen een mooie ‘vergoeding’ voor de in het verleden betaalde premies van in totaal _ 2.782, want in de afgelopen jaren moesten bij hem 29 ruiten worden vervangen. Die waren niet stuk gegaan door steenslag, maar in de meeste gevallen door een meer eigentijds risico: vandalisme.

Reageer op dit artikel