nieuws

Veel touroperators niet goed verzekerd

Archief

Een groot aantal reisorganisaties blijkt niet goed verzekerd tegen de schade die het gevolg is van de brand die heeft gewoed in een opslag- en distributiecentrum te Nieuwveen. Faillissementen woden hierdoor niet uitgesloten. In de afgebrande loods lagen enorme voorraden reisgidsen opgeslagen.

Na de brand in het distributiecentrum TWI (totale schade ” f 25 mln) werden zo’n twintig reisorganisaties geconfronteerd met een schade waarvoor zijn niet of onvoldoende verzekerd zijn. De Stichting Garantiefonds Reisgelden verwacht zelfs dat de schade voor zes á zeven kleinere touroperators de nekslag zal betekenen. Ook grotere reisorganisaties blijken hun verzekeringszaken niet goed voor elkaar te hebben. Zo zou reisgigant TUI (Arke en Holland International) met een schade van f 3,5 mln slechts beschikken over een verzekerd bedrag van f 2 mln.
“Als dat zo is, zijn het bepaald geen goede ondernemers”, reageert J. van Zijl, directeur van het betrokken assurantiekantoor Ascol Verzekeringen te Mijdrecht. Ascol heeft het brandrisico van het (ongesprinklerde) distributiecentrum via ING in co-assurantie op de beurs ondergebracht en het aansprakelijkheidsrisico volledig bij NN.
Aaansprakelijkheid
Van Zijl heeft inmiddels negentien aansprakelijkheidsstellingen van gedupeerde touroperators in z’n bezit. “Enkele brieven zijn duidelijk voor de formaliteit geschreven. In de contracten met het distributiecentrum TWI wordt in niet mis te verstane bewoordingen gesteld dat de opslag van goederen voor eigen risico is. De reisorganisaties wordt zelfs aangeraden om de goederen te verzekeren.”
De tussenpersoon heeft moeten lachen bij het horen van de schadebedragen die sommige touroperators na de brand in de publiciteit brachten. “Als ik die bedragen vergelijk met het volume reisgidsen dat opgeslagen was, dan moeten het bijkans met goud bedrukte folders zijn geweest”. Van Zijl vermoedt niet dat zij zich opzettelijk schuldig maken aan majeurering. “Ik schat eerder in dat het paniekreacties waren, zo vlak na de brand”.
Het assurantiekantoor maakte in de afgelopen overuren als gevolg van de brand in Nieuwveen. “Het toeval wilde dat TWI bezig was met uitbreidingen. Begin februari zou de uitbreiding in gebruik genomen worden. Wij hadden de betrokken aannemer met z’n CAR-verzekering eveneens als klant”.

Reageer op dit artikel