nieuws

Veel rechters op NRL- rekencursus letselschade

Archief

Eind mei organiseerde het Nederlands Rekencentrum Letselschade (NRL) voor de honderdste maal de cursus Letselschadeberekening 107 BW. Opmerkelijk was ditmaal de grote belangstelling vanuit de rechterlijke macht.

“Acht jaar geleden zijn we als eerste in Nederland begonnen met cursussen die louter gingen over de rekenkundige kant van letselschades. Het NRL was een jaar daarvoor opgericht. Langzaam maar zeker nam de belangstelling toe en sindsdien is iedereen eigenlijk wel op deze cursus geweest”, zegt Wim Lups, oprichter en directeur van het NRL.
“De laatste tijd geven we de cursus nog slechts twee keer per jaar. Met af en toe een rechter onder de cursisten. Uitgerekend op de honderdste cursus bestond opeens 25% van de cursisten uit rechters.” Lups vindt dit opmerkelijk, maar niet onbegrijpelijk: “De toenemende professionaliteit van de letselschaderegeling is hand in hand gegaan met meer kennis over de rekenkundige aspecten. De hoogte van de schadevergoeding wordt steeds meer gebaseerd op een onderbouwde schadeberekening. Partijen nemen deze berekeningen mee in de procedure. Dit dwingt de rechterlijke macht om kennis te nemen van het complexe terrein van de rekenkunde”.
Apart aspect
Het NRL stelt dat de rekenkundige aspecten los staan van de door partijen ingenomen uitgangspunten. Over subjectieve uitgangspunten kan men van mening verschillen, maar de rekenkundige uitwerking ervan kan fout of onvolledig zijn. In dat geval is de berekende schade ten onrechte te laag of te hoog. Lups: “Deze verschillen kunnen ongemerkt fors uitpakken. Enkele dagen geleden nog zag ik een berekening van een expertisebureau die sloot op e 34.000. Na herstel van evidente rekenfouten, dus los van de gehanteerde uitgangspunten, bleek de berekende schade op e 85.000 uit te komen. Dan maakt het eigenlijk niet uit of dit in het nadeel van het slachtoffer is of de verzekeraar. Bij controle-opdrachten komen wij schrikbarend weinig rekenkundig correcte schadeberekeningen tegen. Dat mag tegenwoordig eigenlijk niet meer voorkomen”.
De honderdste NRL-cursus in Utrecht.

Reageer op dit artikel