nieuws

Veel interesse voor hbo-opleiding IFP

Archief

De nieuwe hbo-opleiding Insurance & Financial Planning (IFP), een afstudeervariant van de studie Management, Economie en Recht (MER), ontlokt veel reacties.

Dat stelt coördinator Harrie de Bruin van de Ichtus Hogeschool Rotterdam, de enige hbo-school van het land die momenteel de assurantieroute als MER-variant aanbiedt. De hbo-dagopleiding Insurance & Financial Planning gaat op 1 september van start.
Het eerste jaar is gelijk aan het propedeusejaar van de studie Management, Economie en Recht. Daarna volgt een driejarige specialisatie waarin onder meer de vakdiploma’s Assurantie-A gehaald worden.
Elk jaar wordt gedurende drie of vier dagen in de week – vijf maanden lang – stage gelopen bij een verzekeraar of assurantiekantoor. De stagevergoeding varieert van f 300 (2e studiejaar) tot f 700 (4e jaar) per maand.
Initiatief
Het initiatief voor de studie is genomen door zeven assurantiekantoren (NVA- en NBvA-leden) uit de regio Rotterdam. Dat claimt Ben Doolaard, directeur van het NVA-kantoor Doolaard & Co uit Oud-Beijerland, in reactie op het artikel uit AM 9, pag. 6. Daarin wekt NN-directeur Hans Kadiks de indruk dat de verzekeraars Nationale-Nederlanden en Stad Rotterdam de motoren achter de IFP-studie zijn. “Daarmee wordt een uniek initiatief van NVA- en NBvA-leden onrecht aangedaan”, aldus Doolaard.
Wel is het zo dat NN en de ‘Stad’ participeren in de hbo-opleiding, door middel van financiële ondersteuning en het bieden van stageplaatsen. Verder garanderen de beide maatschappijen de afgestudeerden een baan, in het geval geen van de participerende tussenpersonen interesse toont.
Volgens coördinator De Bruin hebben inmiddels een twintigtal intermediairbedrijven – waaronder AON en de WBD Lippmann Groep – zich voor stageplaatsen aangemeld. Per stagelopende student vergoedt de verzekeraar of tussenpersoon jaarlijks f 2.500 aan de Ichtus Hogeschool.
De eerste groep IFP-studenten (2e-jaars) zal zo’n 25 personen tellen. “Dat is niet ontzettend veel”, stelt De Bruin, “maar we zien wel dat de instroom van eerstejaars MER-studenten met 30% is gegroeid. Dat effect is grotendeels toe te schrijven aan de nieuwe IFP-richting. En verder hebben al vijftig mensen interesse getoond voor de deeltijdopleiding.”

Reageer op dit artikel