nieuws

Veel Enschedese assurantie- kantoren in rampgebied

Archief

Veel Enschedese assurantie- kantoren in rampgebied

De explosie in Enschede van vorige week heeft diverse nabijgelegen kantoren van assurantie-adviseurs getroffen. De kantoren in kwestie waren in de eerste dagen na de ramp stuk voor stuk (wegens de afzettingen) onbemand, waardoor verzekerden die in het rampgebied wonen hun eigen tussenpersoon vaak niet of moeizaam konden bereiken.
Het kantoor van het volmachtbedrijf Laponder aan de Lasondersingel in Enschede grenst direct aan het rampgebied. “Alle ramen liggen er uit, en hier en daar ook een sponning. We wilden met een aantal medewerkers de boel opruimen, maar het gebied was nog niet vrijgegeven. We hebben een tiental verzekerden in het rampgebied”, aldus directeur André Wilmink vanuit huis. Het even verderop – eveneens aan de Lasondersingel – gevestigde assurantiekantoor Dijkhof & Partners is op een vergelijkbare manier getroffen. Over de staat van het pand kan een medewerkster nog niks zeggen: “We mogen het gebied niet in”. Momenteel werkt Dijkhof vanuit een tijdelijk onderkomen in het centrum.
Ook assurantiekantoor Boomkamp aan de Patrijsstraat is betrokken bij de ramp. Directeur Frans Boomkamp, die naast het bedrijfspand woont, is tijdelijk naar Hengelo verhuisd.
Begripvol
Assurantiekantoor Kruit & Zn van Eef Kruit grenst aan het rampgebied en is om die reden twee dagen ontruimd geweest. “Ik heb inmiddels zo’n dertig schademeldingen binnen met een totaalbedrag van f 500.000 tot f 1 mln. Daar zitten enkele totaalschades bij”, aldus Kruit. Vooralsnog kan hij nog weinig zeggen over de opstelling van verzekeraars en experts. “Over het algemeen stellen verzekeraars zich wel begripvol op. Van één verzekeraar kreeg ik het wel erg formele verzoek om voor iedere schade apart een schadeformulier in te vullen.”
Bij Kalsbeek Assurantiën aan de nabijgelegen Deurningerstraat valt de schade mee. Op de etalageruit en enkele plafondplaten na is het pand er redelijk goed vanaf gekomen. Directeur Bep Brouwer is de maandag na de ramp ‘illegaal’ in het kantoor aanwezig: “Officieel is het hier nog verboden gebied, maar we zijn via de achterkant naar binnengeklommen. De telefoon staat namelijk roodgloeiend. Verzekerden willen weten waar ze aan toe zijn”. KADER:
Allianz Royal risicodrager van Fireworks
Met AON als plaatsende makelaar namens een tussenpersoon uit Enschede is Allianz Royal Nederland risicodrager van de aansprakelijkheidsverzekering van het ontplofte bedrijf SE Fireworks. “Wij staan inderdaad voor 50% op het contract”, bevestigt Royal-directeur Frank Rosenmuller. Wie de andere risicodrager is, blijft onbekend. Het verzekerd bedrag zou slechts f 2,5 mln zijn. Volgens ingewijden is dit bedrag voor een dergelijk bedrijf niet ongewoon. Bovendien bestonden er risico-analyses die een dergelijke explosie in feite uitsloten. Het verzekeringscontract is zeer recent afgesloten. De directie van AON wist daarom pas enkele dagen na de ramp van het bestaan. De gemeente Enschede, die hoogst waarschijnlijk eveneens voor de schade aansprakelijk gesteld zal worden, is sinds vorig jaar verzekerd bij Centraal Beheer. Over het algemeen zijn gemeentes van dergelijke omvang ook voor niet meer dan f 2 mln verzekerd.

Reageer op dit artikel