nieuws

Vandien koopt streekgenoot AGN

Archief

Het Alphense intermediairbedrijf Vandien neemt begin januari de aandelen over van Assurantiegroep Nederland, met vestigingen in Krimpen aan den IJssel, Capelle aan den IJssel en Gouda. De omzet van Vandien uit assurantiebemiddeling stijgt hierdoor tot ver boven de _ 10 mln.

De overname van AGN gebruikt Vandien als compensatie voor het vertrek van de schadeportefeuille van AXA. Die wordt komend jaar weggehaald bij Vandien Service Provider en ondergebracht in het schadebedrijf van de nieuwe eigenaar Reaal. AXA had de werkzaamheden voor schadeverzekeringen (polisadministratie, acceptatie, premie-incasso en schadebehandeling) sinds 2001 uitbesteed aan Vandien.
Uiterlijk januari 2009 moeten alle AXA-polissen zijn teruggehaald door Reaal, die eerder al een door Vandien bediende Zurich-portefeuille terugnam. Met de naar schatting 90.000 AXA-polissen, waarvan de helft in de branche Motorrijtuigen, is een premieomzet van zo’n _ 55 mln gemoeid.
AGN
Over de acquisitie van NVA-kantoor AGN doet Vandien-directeur Aart van der Waal geen mededelingen. De oude aandeelhouders van AGN, Hans Blok (75%) en Rien de Kievit (25%), zijn evenmin mededeelzaam. Blok geeft desgevraagd aan dat de naderende pensioenleeftijd (hij is nu 61 jaar) en de gezondheid van financieel directeur De Kievit redenen waren om tot verkoop over te gaan.
Blok en De Kievit zijn actief benaderd door Vandien, dat alleen interesse heeft in de assurantietak van de onderneming. Het makelaardijbedrijf Van Herk (achttien medewerkers) blijft buiten de overname, maar staat volgens Blok nu ook in de etalage. Het assurantie- en hypotheekbedrijf van AGN (zestig medewerkers) is naar schatting goed voor een jaaromzet van een kleine _ 4 mln. Opvallend genoeg is AXA sterk vertegenwoordigd in de AGN-portefeuille.
De provisieomzet van Vandien beliep in 2006 circa _ 9,5 mln. De overname brengt het Alphense bedrijf op de rand van de top 25 van intermediairbedrijven in ons land.

Reageer op dit artikel