nieuws

Vandien dreigt AXA te verliezen

Archief

De schadeportefeuille van AXA dreigt uit de handen van Vandien Service Provider te glippen. De fusiegenoten AXA en Winterthur hebben vergevorderde plannen om de Vandien-portefeuille vanuit Alphen aan den Rijn te laten verhuizen naar Amsterdam.

AXA wil de plannen, laat staan een besluit, nog niet bevestigen. “Tussen AXA Groep en Credit Suisse wordt nog steeds aangestuurd op de datum 1 januari 2007 voor de overname van Winterthur. Tot die datum mag de bedrijfsvoering niet worden gecoördineerd, laat staan dat we besluiten zouden nemen”, zegt directievoorzitter Jan van den Berg. “Uiteraard werken we aan de voorbereiding van de fusie tussen AXA, Winterthur en DBV, maar besluiten kunnen niet vóór 1 januari worden genomen.”
Vandien-directeur Aart van der Waal toont zich, geconfronteerd met het voornemen van AXA, verrast. “Als AXA die plannen heeft, moet u bij AXA zijn. Ik weet er niet van.”
Service Provider
Over de eventuele impact van een vertrek van AXA voor zijn bedrijf, wil Van der Waal evenmin iets zeggen. In 2004 leverden de administratieve activiteiten voor de schadeverzekeraars AXA, Zurich en Royal & SunAlliance (Avéro) naar schatting meer dan _ 5 mln aan inkomsten op voor Vandien. In dat jaar haalde Reaal de portefeuille van Zurich terug. Dat ging om zo’n 80.000 particuliere en kleinzakelijke polissen, goed voor een jaarlijkse premiestroom van _ 14 mln.
De portefeuille van AXA is veel omvangrijker. Het premievolume is volgens ingewijden zo’n _ 50 mln tot _ 55 mln groot. De portefeuille omvat polissen in de branches Motorrijtuigen, Brand, Transport en Technische Verzekeringen. Bijna de helft van de omzet komt van zo’n 40.000 tot 50.000 motorrijtuigenverzekeringen.
Zware verliezen
AXA besteedde de midoffice (polisadministratie, acceptatie, premie-incasso en schadebehandeling) eind 2001 uit aan Vandien Service Provider. Dat gebeurde “onder druk van de zware operationele verliezen die het schadebedrijf maakte”. Ruim vijftig medewerkers gingen destijds mee naar Alphen aan den Rijn; 65 anderen verloren hun baan.
Aanvankelijk leverde de uitbesteding meer problemen dan gemak op. Vooral het intermediair klaagde over de trage en chaotische administratie. “We moeten erkennen dat de uitbesteding aan Vandien zeker niet geslaagd is te noemen”, zei Van den Berg daarover in 2002.
Het serviceniveau is met de jaren naar een hoger niveau getild, blijkens waarderingen van tussenpersonen in diverse onderzoeken. Ook met de kosten ging het de goede kant op. “Bij AXA is de door Vandien beheerde provinciale portefeuille goedkoper dan het volmachtkanaal”, zei volmachtdirecteur Jan van de Veen in 2004.
Toch zijn interne discussies over het terughalen van de provinciale portefeuille bij AXA nooit verstomd. Het goed functionerende schadebedrijf van Winterthur lijkt nu als gelegenheid te worden aangegrepen om dat te realiseren.
kantoor van Vandien in Alphen aan den Rijn.

Reageer op dit artikel