nieuws

Van Nierop zegt premiegroei te danken aan overgang naar Aegon

Archief

Sinds Van Nierop Assuradeuren onderdeel is van Aegon zou de verkoop van unit-linked levensverzekeringen aanzienlijk zijn vergemakkelijkt. Het premie-inkomen over de eerste vier maanden steeg met 34%, aldus het volmachtbedrijf.

Tot eind vorig jaar was een meerderheidsbelang in Van Nierop Assuradeuren in handen van Elvia, die ook een eigen levenmaatschappij had. Hoewel het de bedoeling was beide levenactiviteiten te combineren, bleken de mogelijkheden tegen te vallen door verschillen in onder meer produkten en hun marketing. “In feite werd Elvia gedwongen in twee jonge levenbedrijven te investeren”, aldus het jaarverslag 1995.
Tegenvallend was ook het vertrouwen dat Van Nierop kreeg van het publiek als gevolmachtigde voor Elvia en UAP. “Vermoedelijk is dit een gevolg van het feit dat de volmacht geen duidelijk fenomeen is voor het grote publiek, en zeker niet met betrekking tot levensverzekeringen.”
Resultaten
Mede door de (geruchten over de) overgang naar Aegon en de daaruit vloeiende aandacht van het management werd de produktie nadelig beïnvloed, aldus Van Nierop.
In de eerste helft van het vorig jaar zou de produktie nog 40% hoger hebben gelegen dan over het eerste halfjaar van 1994, maar in de tweede helft stortte deze volledig in: 3%. De gemiddelde groei kwam daarmee uit op 18%. De nadelige invloed op het resultaat werd (deels) gecompenseerd bij de verkoop van het volmachtbedrijf door een winstgarantie van Elvia van bijna f 0,8 mln.
De premie-omzet steeg vorig jaar tot f 119,4 (101,2) mln, waarvan f 50,9 (43,8) mln aan periodieke premies en f 68,5 (57,4) mln aan koopsomposten. De bruto marge – dat is de tekencommissie van f 13,5 (12,7) mln minus de provisie van f 6,3 (6,1) mln voor tussenpersonen – nam toe naar f 7,3 (6,6) mln. de bedrijfskosten stegen tot f 6,9 (5,7) mln. De netto winst bleef exact gelijk: f 0,4 (0,4) mln. Het aantal medewerkers groeide naar 36 (31).
Vorig jaar heeft Van Nierop onderzoek gedaan naar elektronische archivering om verwerkingstijden van aanvragen en wijzigingen te kunnen verkorten. Ook beraadt het volmachtbedrijf zich over een actiever gebruik van het medium Internet.

Reageer op dit artikel