nieuws

Van Lanschot ziet af van fusie met verzekeraar

Archief

De kans dat bankiershuis Van Lanschot samengaat met een verzekeraar is erg klein na het afketsen van de mislukte fusie met Nuts Ohra. De bank staat nu een hechte samenwerking voor met een levensverzekeraar.

Dit zegt directievoorzitter Bert Heemskerk (54) van Van Lanschot Bankiers in het maandblad Elan. Hij is op zoek naar een samenwerkingspartner van ongeveer gelijke grootte. Heemskerk wil voorkomen dat de bank wordt opgezogen in een groter geheel en zo de eigen identiteit verliest.
Vooralsnog komen vijftien middelgrote verzekeraars, waaronder buitenlandse maatschappijen, in aanmerking voor een samenwerking ‘op afstand’ met Van Lanschot, zegt Heemskerk. “Op het moment heb ik wel twee of drie afspraken per week. Aan welke eisen de ideale partner moet voldoen? Een harde voorwaarde is dat hij niet moet tornen aan de onafhankelijkheid van Van Lanschot. Die is heilig voor ons. Een grote en dominante partner valt dus bij voorbaat af.” Heemskerk zegt binnen enkele maanden een keuze te zullen maken uit de gegadigden.
Overschat
Het afketsen van de fusie met Nuts Ohra is het gevolg van een bij nader inzien geringe toegevoegde waarde, zegt Heemskerk. “(…) Gaandeweg de besprekingen werd steeds duidelijker dat we de positieve effecten hadden overschat (…)”. Nuts Ohra zou vooral mikken op de verkoop van standaardproducten, terwijl Van Lanschot juist streeft naar ‘maatwerk’ voor haar 45.000 vermogende particulieren.
Voor Nuts Ohra vielen de extra premie-inkomsten van f 20 tot f 30 mln via het nieuwe distributiekanaal tegen. “Als je al drie miljard hebt, is zo’n op zich minimale bijdrage natuurlijk geen reden om intern al te veel zaken overhoop te halen. Tegelijkertijd was ons gebleken dat de verschillen in profilering en identiteit nog veel groter waren dan we tevoren hadden gedacht (…)”

Reageer op dit artikel