nieuws

Van Lanschot koestert intermediairsrol

Archief

Van Lanschot Bankiers koestert zijn positie van onafhankelijk assurantie-intermediair. Overnemen, fuseren of nauw samenwerken met een levensverzekeraar is van de baan.

Het kan verkeren. Bij de presentatie van de jaarcijfers over 1996 was bestuursvoorzitter Bert Heemskerk duidelijk in zijn wens: “Van Lanschot gaat een levensverzekeraar overnemen.”
Een jaar later, en een mislukte fusiepoging met Nuts/Ohra rijker, zag Heemskerk overnemen of fuseren al wat minder zitten. “Van Lanschot staat een hechte samenwerking voor”, aldus de bankier, die zei zo’n vijftien kandidaten te hebben.
Nu wil Van Lanschot Bankiers helemaal geen toenadering meer tot een levensverzekeraar. Veranderende marktinzichten zijn daarvan de oorzaak, aldus de bank uit ‘s-Hertogenbosch. “De meeste banken bieden inmiddels eigen verzekeringen aan of zijn gebonden aan één verzekeraar. Hierdoor hebben de niet-gebonden verzekeraars bijna de helft van hun markt zien verdwijnen. Wij zitten als onafhankelijke partij in een luxe positie”, aldus Van Lanschot-bestuurder Zwart.
Top-15 intermediair
Van Lanschot is ervan overtuigd dat de onafhankelijke positie veel voordelen biedt. “Wij behoren tot de vijftien grootste tussenpersonen in Nederland. Producten van diverse levensverzekeraars kunnen wij daarom uiterst concurrerend en op maat aanbieden.”
Een andere reden om van samenwerking met een verzekeraar af te zien, is de onzekerheid in de markt. “In de laatste vijftien jaar is het aantal banken geslonken van 180 tot 60. Bij de honderd levensverzekeraars verwachten wij in de komende jaren een zelfde beweging, vooral omdat de helft van de markt in handen is gekomen van banken.”
Hofleveranciers
Momenteel beschikt Van Lanschot over zeventien volmachten. Van die verzekeraars ontving de Bossche bank vorig jaar voor f 28,0 (19,7) mln aan assurantieprovisies, een stijging van ruim 42%.
Volgens Berto de Vos, directeur van Van Lanschot Assurantiën, zijn er vijf hofleveranciers: drie voor specialistische polissen en twee voor zowel schade- als levensverzekeringen. Of Delta Lloyd – dat een belang van 14,5% heeft in Van Lanschot Bankiers – onder die laatste twee valt, wil De Vos niet expliciet bevestigen. “Onze aandeelhouders worden goed voorzien, maar onze onafhankelijkheid is erg belangrijk.”
Vorig jaar heeft Van Lanschot twee verzekeringsproducten onder eigen label geïntroduceerd. Voor de Lijfrente Hypotheek wordt samengewerkt met Legal & General, bij de Van Lanschot Beleggingsverzekering is Royal & Sun Alliance de verzekeringspartner.
De hypotheekportefeuille van Van Lanschot groeide met ruim 26% naar f 5,7 (4,5) mld, met name door de toename van het aantal woningfinancieringen.

Reageer op dit artikel