nieuws

Van Kampen wil tussenpersoon helpen in ‘overlevingsstrijd’

Archief

Van Kampen Groep wil haar 1.900 aangesloten tussenpersonen dit jaar actief gaan ondersteunen in het bewerken van hun klantportefeuilles. “Het verkeer tussen de agentschappen en ons is zo goed als optimaal. Maar als de tussenpersoon straks geen klanten meer heeft, zitten we hier met honderd man ook naar onze navel te staren.”

Directielid Lex van Kampen is verontrust door tussenpersonen die hem zeggen dat ze niets met internet hoeven te doen. “Kijk naar een partij als First Europa, die met een marketingbudget van _ 75 mln aan de slag gaat. Dat kun je niet negeren. Kijk naar partijen als Hema en Kruidvat. De tussenpersoon zal actief op zoek moeten naar klanten.”
Gevoelens van paniek zijn volgens Van Kampen niet nodig. “In de kern is er in veertig jaar tijd geen bal veranderd. Toen was het zetten van een advertentie in de krant of het ophangen van een lichtbak evenmin voldoende. Ook toen moest een tussenpersoon zich onderscheiden en dat moet nog steeds. Alleen de methodes om dat te doen, zijn veranderd. Wij willen de tussenpersoon in staat stellen om te overleven.”
Imago
Met 1.900 agentschappen, goed voor 2.200 verkooppunten, is Van Kampen Groep een intermediaire speler van formaat. Jaarlijks loopt zo’n _ 75 mln aan verzekeringspremies via de boeken in Hoorn, de daarmee gepaard gaande provisieomzet is zo’n _ 13 mln groot.
Het bedrijf onderging in 1993 een groeistuip via Merrem la Porte Hogesteijn, destijds de beursmakelaar van Aegon. De indirecte tak, met daarachter 900 subagenten, ging over naar Van Kampen, die zelf al 400 tussenpersonen in de boeken had staan. Anno nu kunnen 1.900 assurantiekantoren via Van Kampen toegang krijgen tot de assurantiebeurs en beschikt Van Kampen over volmachten van vrijwel alle volmachtgevende maatschappijen. Tussenpersonen kunnen delen van hun portefeuilles stallen bij Van Kampen of hun volledige verzekeringsadministratie in Hoorn onderbrengen.
Lex van Kampen wil echter af van het imago van postenbank. “We zijn veel meer dan dat”, stelt hij. “We zijn de enige branchebrede fullservice provider.” Hij somt op: Schade (volmacht en beurs), een Levendesk, hypotheken, financieringen en inkoopdiensten. Onder dat laatste vallen zaken als taxatie, beveiliging, detachering van personeel en het aanbieden van alle WFD-opleidingen. Verder valt ontwikkeling en hosting van websites onder het dienstenaanbod.
Zonder vergunning
In de loop van 2006 lanceerde Van Kampen nog het idee om hypotheek- en pensioenadvies te gaan verzorgen voor assurantiekantoren die op die terreinen niet beschikken over een vergunning. Het is bij een idee gebleven, meldt Van Kampen. “De AFM vond het niet acceptabel. Ik heb er gemengde gevoelens over. Ik begrijp dat de AFM tussenpersonen zonder vergunning niet indirect toegang wil verlenen tot de markt. Het was daarom ook de bedoeling dat wij verantwoordelijk zouden worden voor het advies- en zorgplichtdeel. Als ondernemer vind ik het ver gaan dat zo’n constructie niet mag.”
Nieuwe hypotheek
Van Kampen Groep komt begin volgende maand met een nieuw hypotheekproduct (Top Hypotheek en Top Extra Hypotheek). Dat gebeurt in samenwerking met DSB. Die gaf anderhalf jaar geleden al een volmacht af en heeft Van Kampen nu volledig tekenbevoegd gemaakt. Van ELQ hoopt het bedrijf een vergelijkbare volmacht te krijgen. “We hebben behoefte aan meer geldverstrekkers”, aldus Van Kampen.
De Top (Extra) Hypotheek kent maxima als 120% executiewaarde, zes keer het inkomen en 75% aflossingsvrij. De provisie is 0,75%, waarvan 0,6% afsluitprovisie en 0,015% doorlopend (tien jaar lang over het hypotheekkapitaal).

Reageer op dit artikel