nieuws

Van Ek (ASR): ‘Premieafspraken vastleggen in gedragscode’

Archief

De afspraken over de premiebandbreedte van ziektekostenverzekeringen moeten worden vastgelegd in de gedragscode van zorgverzekeraars, vindt Jacques van Ek van ASR Groep.

De zorgverzekeraars hebben afgesproken dat hun maximale premie nooit meer zal zijn dan 50% van hun minimumpremie. De hoogte van de premie is dus afhankelijk van de minimumpremie die een verzekeraar hanteert. Als het aan Van Ek, vice-voorzitter van de raad van bestuur van ASR (onder meer De Amersfoortse en Stad Rotterdam) ligt, worden deze afspraken opgenomen in de gedragscode Goed Zorgverzekeraarschap, die eind 1997 door Zorgverzekeraars Nederland werd gelanceerd.
Van Ek pleit hiervoor in het Jaarbericht 1999 van Zorgverzekeraars Nederland. “In een transparante markt moet het ook voor ouderen mogelijk zijn van de ene verzekering naar de andere over te stappen”, aldus van Ek. “Dankzij de afspraken over de bandbreedte tussen de minimale en de maximale premie dwingen de ziektekostenverzekeraars elkaar tot een open houding. Ik denk dat meeste collega’s zich daar ook aan houden, maar we weten het niet. Er is geen onderzoek naar gedaan. Als je zo’n afspraak in de code opneemt heb je helderheid en kun je elkaar er op aanspreken.”
Van Ek vindt overigens de formulering van de gedragscode op bepaalde punten niet scherp genoeg. “Want hoelang duurt bijvoorbeeld ‘een voortvarende afhandeling’ van declaraties?”. Ook vraagt hij zich af wat als ‘een redelijke termijn’ voor het leveren van zorg beschouwd moet worden.

Reageer op dit artikel