nieuws

Van der Zee op overnamepad

Archief

Met de overname van een groot deel van de kredietportefeuille van Gelink (zie AM 1, pag 1) realiseerde de VDZ Geldgroep al een aanzienlijke groei. Volgens directeur Pieter van der Zee is het “heel goed mogelijk dat er binnen afzienbare tijd meer overnames bekendgemaakt zullen worden.”

“We doen elk jaar wel overnames en dat hebben we afgelopen jaar ook weer gedaan”, zegt Pieter van der Zee. “Maar slechts alleen aan die in omvang aanspreken, zoals toen bij Algero en nu bij Gelink, geven we er ruchtbaarheid aan. Zonder namen te noemen, omdat we nog in de vooronderhandelingen zitten of in een aftastende fase, geef ik wel toe dat we met twee kleine, maar ook met twee grote partijen in onderhandeling zijn.”
VDZ Geldgroep wil doorgroeien naar een landelijke positie als financieel adviseur. En omdat VDZ zich wil positioneren als adviseur voor verstandig lenen, acht Van der Zee het noodzakelijk dat de organisatie blijft groeien. “Ik ben ervan overtuigd dat je omvang moet hebben om goed advies te kunnen geven, op een manier zoals de WFT dat van een intermediair verlangt. Doe je niet aan schaalvergroting, dan ben je te klein om aan die regelgeving te voldoen. Je ziet om je heen ook eenmansbedrijfjes die er gewoon geen zin meer in hebben door al die regeltjes en stoppen. Dat is geen toeval maar een trend. Partijen die zich dat realiseren, sluiten zich aan bij een inkooporganisatie. Daar geloof ik in: of groeien of je daarbij aansluiten.”
Loketjes
Ondanks dat de VDZ Geldgroep veel investeert in marketing, is voor Pieter van der Zee het niveau van het advies het belangrijkst. “Als je het op de lange termijn wil redden, is dat absoluut de enige manier. Wie nu nog bezig is met de korte termijn is niet verstandig bezig. Er zijn inmiddels al zoveel loketjes waar als je als consument naartoe kan rennen. Dat wordt steeds meer schering en inslag. Daarom gaat kennis het winnen. Het kaf zal zich van het koren gaan scheiden. De professionele kantoren blijven over, en dat is een goede zaak.”
Om die reden denkt Van der Zee ook dat het goed is dat VDZ veel geïnvesteerd heeft in kennis en techniek. Zelf noemt hij dat een stofkam die hij dat een ‘stofkam’, die hij door het bedrijf heeft gehaald. “Wij hebben ons daarbij uitgebreid laten adviseren en daardoor hebben we veel tijd en aandacht besteed aan het kennisniveau van onze medewerkers. Gelink is een intermediair met omvang. De portefeuille die we hebben overgenomen, past nu bij ons profiel. Wij denken dat we toegevoegde waarde kunnen bieden voor de klanten door ons hoge kennisniveau.”
Over de omvang van de overname van de Gelink-portefeuille wil Van der Zee nog steeds geen uitspraken doen. “Zij hebben al eerder een stuk van hun portefeuille verkocht”, zegt hij. “Toen ging het om een klein stukje (_ 20 mln, red.). Het stuk dat wij nu hebben overgenomen is behoorlijk groter.”

Reageer op dit artikel