nieuws

Van der Smeede verruilt Aegon voor Zwitserleven

Archief

René van der Smeede (50) heeft na een dertig jaar durend dienstverband zijn werkgever Aegon onaangenaam verrast door over te stappen naar concurrent Zwitserleven.

Na zijn aankondiging heeft Van der Smeede (50) nog enkele dagen gebruikt om werkzaamheden over te dragen, maar feitelijk stopte zijn werk voor Aegon met onmiddellijke ingang. “Als iemand naar een zo rechtstreekse concurrent overstapt, dan is zijn bureau eerder binnen enkele dagen dan enkele weken of maanden leeg”, aldus Aegon-woordvoerder Ton Elias.
Van der Smeede treedt echter pas op 1 september officieel in dienst van zijn nieuwe werkgever Zwitserleven. Daar volgt hij de op 1 november met pensioengaande Jan Rus op als algemeen directeur en wettelijk vertegenwoordiger van Zwitserleven. Hij wordt tevens lid van het managementteam van de Divisie Europa van Swiss Life.
Problemen
Van der Smeede trad na een studie tot actuaris in 1968 in dienst van Eerste Nederlandsche om vervolgens via het Ennia-pad in het Aegon-concern terecht te komen. In 1988 trad hij toe tot de directie Aegon Nederland, verantwoordelijk voor het levenbedrijf. Na de reorganisatie van eind 1996 – die het vertrek van aan andere Aegon-topman Cor van den Bos inluidde – werd Van der Smeede verantwoordelijk voor de business-units bedrijven.
Problemen bij met name de unit Zakelijke Markt Leven zouden niet ten grondslag liggen aan zijn vertrek. Van der Smeede: “Ik ontken dat targets niet werden gehaald. We hebben ons marktaandeel vast weten te houden.”
Volgens Van der Smeede is dus sprake van een vrijwillig vertrek. “Ik ben benaderd.” Hij erkent dat Aegon onaangenaam verrast was door zijn mededeling. “Men vindt mijn vertrek op zichzelf al niet leuk. Dat ik naar een concurrent overstap vindt men zeker niet leuk.”
Onderhandelaar
Van der Smeede is ruim vijf jaar voorzitter geweest van de sector Leven van het Verbond van Verzekeraars. Hij is nu nog bestuurslid van het Verbond. “Ik vertegenwoordig daar Aegon, dus in die hoedanigheid leg ik mijn bestuursfunctie neer.”
Of hij als Zwitserleven-man terugkeert is nog onbekend; Jan Rus heeft nu zitting in het bestuur van de sector Leven. “Het is geen automatisme dat ik zijn plaats inneem. Dat hangt af van wat de rest van het bestuur daarvan vindt.”
De afgelopen maanden was Van der Smeede de belangrijkste onderhandelaar namens de werkgevers in de cao-besprekingen. Op verzoek van het Verbondsbestuur blijft hij de functie vervullen.
René van der Smeede: “Even genieten van een sabbatical summer”.

Reageer op dit artikel