nieuws

Van den Berg (Legal & General): ‘Captive is brevet van onvermogen’

Archief

“Participaties in assurantiekantoren zijn ingegeven door angst. Angst dat eigen producten bij gebrek aan kwaliteit of een te hoge premie onvoldoende worden geadviseerd.” Die stevige kritiek heeft Legal & General-directeur Bob van den Berg geuit in de richting van collega-verzekeraars.

“Het streven naar captives is een brevet van onvermogen voor het management van verzekeraars. Onvermogen om op basis van kwaliteit intermediair én consument te overtuigen van de voordelen van het eigen product.” Toch is bij Legal & General “een relevant deel van de nieuwe productie” afkomstig van kantoren die direct of indirect verbonden zijn met een verzekeraar.
Volgens Van den Berg komt dat door de toegenomen transparantie van levensverzekeringen en de dreiging van aansprakelijkheidsclaims. “Premies en voorwaarden worden transparanter. Dit heeft tot gevolg dat assurantiekantoren het zich juridisch en commercieel niet kunnen veroorloven om zaken onder te brengen bij de eigen maatschappij wanneer in de markt betere alternatieven voorhanden zijn. Men moet wel, wil men op termijn niet worden geconfronteerd met aansprakelijkheidsclaims.”
Volgens Van den Berg is die trend zichtbaar bij de eigen financial consultants van Legal & General. “Dit zijn zelfstandig ondernemers die voor eigen rekening en risico consumenten adviseren, daarbij gesteund door Legal & General. Sommige consultants willen na meerdere jaren ervaring bij ons hun activiteiten uitbreiden en met meer verzekeraars zaken doen en dus onafhankelijk intermediair worden.”
Fiscale zegen
Van den Berg gebruikte de nieuwjaarstoespraak voor zijn eigen personeel om sommige concurrenten eens flink de oren te wassen. Mede door de invoering van premiedifferentiatie op basis van inkomen (het ‘rijkentarief’) had Legal & General in het jaar 2000 zelf flink onder vuur gelegen.
Volgens Van den Berg zeuren verzekeraars en tussenpersonen ten onrechte over de fiscale wijzigingen. “Die zijn juist een zegen voor de berijfstak. Tegen verzekeraars en tussenpersonen die nu klagen dat het belastingstelsel de schuld is van de forse productieverlaging waarmee zij te maken hebben, zeg ik: onzin! U heeft geleefd bij de waan van de dag. U bent zelf de schuldige, omdat u niet meer het advies centraal bent blijven stellen, maar het fiscale voordeel. Ik constateer dat in de afgelopen jaren velen binnen het verzekeringsbedrijf zijn afgegleden naar verkopers van fiscaal voordeel en rendement. En de verzorgingsgedachte is daarbij steeds verder op de achtergrond gekomen.”
Cijfers
Legal & General wordt door het nieuwe belastingstelsel niet geraakt, meent Van den Berg. “Integendeel, we verwachten juist verder te kunnen groeien. In het nieuwe stelsel is er nog veel ruimte om zelf te zorgen voor een goede oudedag en voor nabestaanden. Maar alleen met goede adviezen, waarbij de klant centraal staat en niet het fiscale voordeel. En in dat speelveld excelleren juist die kantoren waarmee wij samenwerken.”
Over het jaar 2000 heeft Legal & General zijn nieuwe productie met 50% weten te verhogen tot f 214 mln. De koopsomproductie is met 53% gestegen tot f 191 mln, de nieuwe productie van jaarlijks terugkerende, premiebetalende levensverzekeringen steeg met 32% tot f 23 mln.
Aan dit laatste cijfer heeft Legal Lifestyle, het goedkopere overlijdensrisicotarief voor de hogere inkomens, “een belangrijke bijdrage” geleverd. Dit voorjaar zal de Hilversumse levensverzekeraar nog enkele nieuwe producten voor de hogere inkomens introduceren.
Het Particulier Pensioen Plan – de kapitaalverzekering voor expirerende lijfrentekapitalen met een gegarandeerde rekenrente van 6% tot 8% – bracht in drie maanden tijd f 210 mln aan inleg binnen. “En dan wordt een deel van de nieuwe productie uit 2000 pas dit jaar geformaliseerd”, zo onderstreept Legal & General zijn succes.
Het Engelse moederconcern scoort evenzeer goed. De verkoop van nieuwe levens- en pensioenverzekeringen steeg met f 58 miljard: de grootste groei onder alle Engelse levensverzekeraars. De recentelijke alliantie met de Barclays Bank moet dit jaar voor een verdere premiegroei van 25% leiden. De Legal & General Group beheert een vermogen van f 400 mld.

Reageer op dit artikel