nieuws

Van Bruggen halveert afdracht

Archief

Franchisenemers van de Van Bruggen Adviesgroep dragen sinds 1 januari nog maar 15% in plaats van 30% van de omzet af aan de centrale organisatie. De keten hoopt daarmee het aantal vestigingen dit jaar stevig uit te breiden.

Het aantal kantoren van de franchiseketen bedraagt nu 38; daar moeten er voor eind dit jaar zeker 25 aan worden toegevoegd. Twee jaar stond de teller nog op 54 vestigingen. Toen sleutelde Van Bruggen ook al aan het verdienmodel voor de kantoren, nadat een aantal franchisenemers was opgestapt vanwege een in hun ogen te hoog kostenniveau. Tot dat moment werden bonusprovisies altijd aan de centrale organisatie uitgekeerd; die komen sinds twee jaar toe aan de adviseurs.
Naast de procentuele afdracht worden nu geen vaste kosten meer in rekening gebracht bij de franchisenemers. De wijzigingen in het model zijn op hun verzoek aangebracht, aldus Van Bruggen. “Door alle ontwikkelingen in de markt constateren we een afname van het aantal hypotheekzaken, versmalling van de marges en toename van de concurrentiedruk. Dit heeft uiteraard zijn weerslag op onze kantoren. Gezien deze marktsituatie is in goed gezamenlijk overleg met onze franchisenemers besloten het verdienmodel substantieel te verbeteren.” Volgens een woordvoerder is de omzet van de keten in de eerste drie kwartalen van 2007 ondanks de moeilijke marktsituatie echter niet veel achtergebleven bij die van 2006.
ICT
Vooral op ICT-gebied zijn inspanningen geleverd om de ondersteuning van de kantoren te verbeteren. “We hebben een nieuw systeem van Amedia ingericht. Alle aanvragen worden nu elektronisch via HDN verstuurd, waardoor we veel kostenefficiënter zijn gaan werken. Die besparing geven we door aan de franchisenemers.”
Daarnaast wordt met enkele serviceproviders gesproken over een samenwerking. Ook is het accent verlegd van hypotheekadvies naar financieel advies. Daartoe is het onder meer sinds oktober mogelijk om een internetspaarrekening te openen via Van Bruggen. Dat kan bij Reaal of Argenta.

Reageer op dit artikel