nieuws

Van Ameyde laakt tv-optreden Cobb

Archief

De aanwezigheid van onderzoeksbureau Cobb (onderdeel van CED Bergweg) in een televisie-uitzending van het Veronica-programma Zware jongens, gepresenteerd door ‘drugsbaron’ Steve Brown, heeft geleid tot protest van expertisebureau Van Ameyde. De samenwerking met een crimineel als Brown vindt Van Ameyde ongepast.

Hoofd speciale zaken P.J. Vrolijk van expertisebureau Van Ameyde heeft zich in een brief aan de Vereniging van Particuliere Beveiligingsbedrijven (VPB) gedistantieerd van de uitzending van 14 januari.
Het Veronica tv-programma Zware jongens heeft de criminaliteit in ons land als terugkerend thema. De vaste presentator is de beruchte drugscrimineel Steve Brown. Vorige week ging de tv-uitzending over auto-criminaliteit en meer in het bijzonder het ‘omkatten’ van auto’s in Polen (waarbij auto’s van een ander chassisnummer worden voorzien).
Zowel een vertegenwoordiger van het onderzoeksbureau Cobb als VAR-directeur J.G. Wesselink gaven in de uitzending hun visie op de autocriminaliteit.
Tegenstander
In zijn brief aan de VPB schrijft Vrolijk, vóórdat het programma is uitgezonden, dat hij vernomen heeft dat het Cobb in samenwerking met Steve Brown opnamen in Polen heeft gemaakt van het omkatten van auto’s.
Hij meldt de vereniging dat hij een ‘absoluut tegenstander’ van een dergelijke samenwerking is en dat hij zich van de uitzending distantieert. Ook schrijft Vrolijk dat het Cobb met de uitzending een recent overeengekomen gedragscode van de VPB schendt: bij publiciteit dient juist de vereniging en niet de individuele leden het centrale aanspreekpunt te zijn.
Manager G. Slooters van het Cobb reageert verbaasd op de kritiek van zijn collega Vrolijk. “Wij zijn in november door Veronica benaderd met het verzoek of we een interview wilden geven in het kader van een serieus tv-programma over autocriminaliteit. Daar zijn we vervolgens op ingegaan. De betrokkenheid van Steve Brown was hierbij geheel niet aan de orde. Pas een week voor de uitzending kreeg ik te horen dat hij het programma in kwestie presenteert. Daar waren we op z’n zachtst gezegd niet gelukkig mee. Indien we het eerder hadden geweten, dan was er aan het programma zeker geen medewerking verleend.”
Misleid
Ook VAR-directeur J.G. Wesselink voelt zich misleid door Veronica. Wesselink kreeg eenzelfde verzoek als Slooters en ging daar ook op in. Voor de allerlaatste keer, dat wel, zegt een ontstemde Wesselink. “Na deze ervaring heb ik besloten de samenwerking met commerciële omroepen geheel te stoppen. In het verleden heb ik nét iets teveel vergelijkbare ervaringen opgedaan”.
Wesselink laat het er niet bij zitten. Via het Verbond van Verzekeraars zal hij aan Veronica laten weten dat hij zeer teleurgesteld is in de hele gang van zaken.
Behalve de bijdrage van het Cobb en die van zichzelf, vond Wesselink het programma verder weinig informatief. “Het stelde geen reet voor. Ik had ze nog afgeraden om in Polen te gaan filmen, aangezien de overheid daar juist erg veel tegen deze vorm van criminaliteit onderneemt. Maar ja, die opnamen hadden ze toen al gemaakt”.
Steve Brown in Polen tijdens de opnames voor het programma Zware Jongens.

Reageer op dit artikel