nieuws

Uveco dient nu zelf klacht in over kredietreclame

Archief

De Reclame Code Commissie (RCC) heeft een tweede klacht tegen de advertenties van kredietaanbieder Uveco, net als de eerste, als misleidend beoordeeld. Als reactie heeft Uveco nu zelf een klacht ingediend tegen DGA Financieel Adviseurs. “Zij adverteren nog agressiever”, zegt Uveco-directeur John Hampsink.

DGA had tot tweemaal toe geklaagd over de Uveco-advertenties, waarin extreem lage hypotheekrentetarieven werden getoond. Vorig jaar oordeelde de RCC al dat bij die lage tarieven moest worden vermeld wanneer en voor wie zij gelden. De advertenties werden als misleidend beoordeeld omdat niet duidelijk werd dat de getoonde hypotheekrentetarieven gebaseerd waren op een disagioregeling.
Uveco paste op aanwijzing van de RCC de advertenties aan, maar bleek begin dit jaar opnieuw te adverteren met lage tarieven zonder vermelding van de geldende voorwaarden. Voor DGA-directeur Wim de Graaf reden om opnieuw een klacht in te dienen bij de RCC. Ditmaal bleek het te gaan om rentetarieven waarin een korting was verwerkt die verkregen kan worden met zogenoemde rentekortingseenheden (RKE’s), die Woonfonds uitdeelt aan het intermediair.
Uveco-directeur John Hampsink was van mening dat de RKE’s niet vermeld hoefden te worden, omdat elke klant daarvan bij hem kon profiteren. “Wij hebben inmiddels zoveel kortingseenheden opgebouwd dat we drieduizend klanten een rente van 1,75% kunnen aanbieden”, liet hij in april weten. Desondanks is het oordeel van de commissie opnieuw in Hampsinks nadeel uitgevallen. “We hebben de advertenties aangepast. Met de pop-up-advertentie op onze site moeten we dat nog doen”, zegt Hampsink.
Misleidend
Over de manier waarop branchegenoot De Graaf zijn eerste klacht aan de RCC heeft ingediend, is Hampsink niet te spreken. “Zo ga je niet met elkaar om. Hij probeert collega’s onderuit te halen”, zegt Hampsink. De Graaf had zijn eerste klacht ingediend als consument en niet als kredietbemiddelaar. Dat kan volgens Hampsink niet door de beugel. “Dát noem ik pas misleidend.” Om die reden gaat Uveco toch in beroep tegen de uitspraak.
Bovendien gaat Hampsink een klacht indienen over de advertenties van DGA. “Zij adverteren nog agressiever dan wij. Er worden lage hypotheekrentes vermeld zonder nadere toelichting. Laat de RCC daar ook maar eens naar kijken.”
De Graaf is niet onder de indruk: “Laat hij maar klachten indienen. Hij denkt waarschijnlijk dat de aanval de beste verdediging is en gaat eraan voorbij dat hij degene is die tot tweemaal toe veroordeeld is. Bovendien: wat is er nu misleidend aan het indienen van een klacht?”
Wim de Graaf: “Laat Hampsink maar klachten indienen”.

Reageer op dit artikel