nieuws

Univé wil samenwerking met assurantietak Friesland Bank

Archief

Univé voert serieuze en exclusieve gesprekken met Friesland Bank over vormen van samenwerking. Een mogelijk uitvloeisel daarvan is dat Univé de helft van de aandelen Friesland Bank Assurantiën in bezit krijgt.

Vertegenwoordigers van Univé en Friesland Bank komen elkaar de laatste jaren veelvuldig tegen als hoofd- en subsponsor van voetbalclub SC Heerenveen. De contacten rond de voetbalwedstrijden hebben in de loop van dit jaar een onverwacht zakelijke wending gekregen.
Univé ziet in het klantenbestand en het kantorennetwerk van Friesland Bank een interessante doelgroep met bijbehorend afzetkanaal. Tevens hoopt Univé bancaire producten aan het eigen assortiment toe te kunnen voegen. Friesland Bank ziet natuurlijk potentie in de klantenbestanden van Univé en zorgverzekeraar annex fusiepartner VGZ. Voorts hoopt de bank haar afzetgebied uit te breiden. De bank heeft nu zo’n dertig kantoren in Friesland en zes in de omringende provincies, maar zegt al langer te zoeken naar kantoren “in gebieden die qua mentaliteit bij Friesland Bank passen”.
Geen overname
Inzet van de besprekingen is onder meer of Univé de helft van de aandelen Friesland Bank Assurantiën (FBA) in handen krijgt. “Een gezamenlijk ondernemerschap is een van de opties”, bevestigt Univé-woordvoerder Erik Lelieveld. Volledige overname van FBA, dat circa 130 medewerkers telt, zou geen optie zijn.
De gesprekken zouden zich tevens concentreren op de positie van Friesland Bank Assurantiën ten opzichte van de 35 onderlingen van Univé. Die zijn goed voor een omzet uit assurantiebemiddeling van _ 94 mln. FBA noteert _ 21 mln aan assurantieprovisies, waarvan 60% uit schade- en 40% uit levensverzekeringen.
FBA heeft zo’n 4.500 bedrijven in de boeken staan. Het grootste deel komt uit de mkb-sector, maar er zitten ook veel agrariërs, vrije beroepers, zorginstellingen en watersportbedrijven tussen. Daarnaast heeft pensioenadviesbureau Aecum nog een 400 collectieve pensioencontracten met bedrijven gesloten.
Particuliere schadeverzekeringen worden in hoofdzaak door de bankkantoren gesloten en ondergebracht in het volmachtbedrijf Friesland Bank Assuradeuren. Die heeft volmachten van Aegon, Avéro Achmea, Delta Lloyd, Fortis ASR, Reaal, Nationale-Nederlanden, Bovemij, Arag en de onderlingen Zevenwouden en Leeuwarder Onderlinge. De premieomzet van het volmachtbedrijf ligt rond de _ 20 mln.

Reageer op dit artikel