nieuws

Unigarant biedt Ibas-gedupeerden nieuwe fietsverzekering aan

Archief

Unigarant wil de 60.000 polishouders verzekeren die een fietsverzekering hebben gesloten bij assurantiekantoor Ibas Ede.

Het kantoor verkocht verzekeringen van de op Curaçao gevestigde verzekeraar Westward Insurance Company. Deze maatschappij kon of wilde sinds medio vorig jaar geen schadeclaims meer uitkeren. Ibas nam deze vervolgens voor eigen rekening, wat half februari resulteerde in een faillissement.
Rond het faillissement is nog een groot aantal zaken onduidelijk. De enige zekerheid is dat Ibas Ede de activiteiten van haar twee vestigingen in Ede en Aalten definitief heeft moeten staken. Waarom Westward geen claims meer uitkeerde, is niet bekend. De Antilliaanse toezichthouder – de Bank van de Nederlandse Antillen (BNA) – heeft op verzoek van de Pensioen- en Verzekeringskamer een onderzoek ingesteld naar Westward. Dit onderzoek leidde er vorige week toe dat de vergunning van Westward is ingetrokken. Volgens BNA-directeur Jerry Hasselmeyer is uit het onderzoek gebleken dat Westward niet voldeed aan de wettelijke eisen. “Naar gelang de vorderingen van het onderzoek zal BNA zo nodig handelend optreden”, verklaarde hij tegenover de Antilliaanse pers.
Niet bekend
“Maatschappij Westward is niet bekend in de verzekeringsmarkt op Curaçao. Dus heeft hier geen verzekeringsactiviteiten”, aldus Albert Molina van het Antilliaanse assurantiekantoor Van der Lubbe. De maatschappij heeft geen vermelding in het telefoonboek. Opvallend is dat Westward in het handelsregister staat ingeschreven op het adres van advocatenkantoor Winkel, Soliana en Grul. Laatstgenoemde, Andreas Grul, is zowel advocaat als directeur van de verzekeringsmaatschappij.
Waarnemend curator in het Ibas-faillissement Shirley Vos kan evenmin hoogte krijgen van de Antilliaanse verzekeraar: “De bestuurder van Westward is bij ons op bezoek geweest, maar heeft ons verwezen naar zijn advocaat”. Het contact met deze advocaat verloopt moeizaam. Vos: “Op de vraag of Westward verhaal kan bieden, is nog niets zinnigs te zeggen. De kans dat er ooit enige uitkering komt voor de polishouders acht ik vrij klein. Wij willen graag weten waarom er niet beter toezicht is gehouden op de maatschappij. We blijven er bovenop zitten.”
Redder in de nood
Unigarant heeft zich nu opgeworpen als redder in de nood. Alle polishouders worden via een brief benaderd met het aanbod tegen een gereduceerde premie een nieuwe fietsverzekering af te sluiten voor een periode van drie jaar. De reductie wordt per persoon vastgesteld en geldt voor de resterende periode waarin de Ibas-verzekering geldig was.
Fokke van der Meulen, marketingmanager van Unigarant: “De curator heeft ons gevraagd of wij iets konden betekenen. Wij zijn daarop in overleg getreden met de dealers, waarvan een aantal zelf al iets geregeld had.” Hoeveel polishouders Unigarant aanschrijft, kan Van der Meulen niet zeggen. “Het gaat ons niet alleen om de polishouders, maar ook om de tussenpersonen. Op deze manier willen wij goodwill kweken bij de dealers. Wij voelen ons als ANWB-dochter toch verplicht iets te doen. Deze zaak toont in ieder geval weer de noodzaak aan van een solide verzekeraar.”
Unigarant biedt gedupeerden een nieuwe fietsverzekering aan tegen een gereduceerd tarief.

Reageer op dit artikel