nieuws

Uitvaartbranche en ziekenhuizen praten over mortuariumkosten

Archief

Uitvaartverzekeraars en ziekenhuizen overleggen over wat moet worden verstaan onder de laatste verzorging van overledenen.

Uitvaartverzekeraars (en -ondernemers) keren zich er al jaren tegen dat zij moeten betalen voor de ‘mortuariumkosten’ voor overledenen in ziekenhuizen. Zij vinden dat de zorg voor een overleden patiënt onderdeel is van de medische verzorging en dat dit derhalve via de verpleegtarieven moet worden betaald door zorgverzekeraars. Een recent arrest van de Hoge Raad heeft de uitvaartverzekeraars gelijk gegeven. De ‘noodzakelijke laatste zorg’ komt voor rekening van de ziekenhuizen. In het arrest staat niet wat daar precies onder moet worden verstaan. Op last van minister Borst praten verzekeraar en ziekenhuizen met elkaar over waar een scheiding moet worden getrokken tussen ‘noodzakelijke laatste zorg’ en ‘verdergaande mortuariumkosten’.

Reageer op dit artikel