nieuws

UBO en Moira praten over samengaan eind dit jaar

Archief

Praten en nog eens praten. De komende drie maanden staan voor Aegon-dochter UBO en Verzekeringsbank Moira volledig in het teken van het overleg over de gevolgen van een samengaan, zoals dat eind vorige week is aangekondigd door beide Utrechtse bedrijven.

De contacten over de voorgenomen overname van Moira door UBO (lees: Aegon) dateren van begin dit jaar. Met name de wens tot schaalvergroting om een grotere vuist te kunnen maken in de particuliere markt en de daarvoor benodigde investeringen in technologieën op het gebied van marketing, informatie, en distributie zouden aanleiding hebben gegeven voor de toenadering.
Een overname van Moira door UBO heeft echter nogal wat voeten in de aarde. Onder meer de verschillen in resp. organisatie, distributie (Moira: loondienst en intermediair, UBO: loondienst en direct writing) en verzekeringsprodukten roepen vragen op, die in de komende maanden moeten worden beantwoord, licht directeur drs C.G. Cohlst van UBO toe. “Dergelijke vragen prijken op de agenda. Vanzelfsprekend zullen we daarover indringend met elkaar doorspreken.” Ook de gesprekken met de vakbonden komen deze week op gang.
Integratie maatschappijen
Volgens Cohlst ligt het in het voornemen om beide maatschappijen te integreren onder één gezamenlijke directie. Zelf wordt hij voorzitter van de nieuwe directie, die verder zal bestaan uit drs F.C.A.M. de Leeuw, thans commercieel directeur van de Moira.
Huidig algemeen directeur mr A.F.A.J. Wigmans van Moira gaat niet mee over. Wigmans, die 50% van de aandelen in Moira in bezit heeft, stapt eind dit jaar op. De andere helft van de aandelen is in handen van een persoonlijke holding van een van de leden van de familie Fentener van Vlissingen.
De overname is gepland op 31 december van dit jaar. Als lokatie voor de nieuwe combinatie wordt het medio vorig jaar geopende kantoorpand van UBO genoemd. De geïntegreerde maatschappijen gaan opereren onder een van de namen UBO, Moira of een combinatie daarvan. “Een hele nieuwe naam ligt zeker niet voor de hand”, zegt Cohlst.
De nieuwe combinatie zal 430 medewerkers omvatten en een bruto premie-inkomen (over 1993) van in totaal f 325 mln bij een netto winst van ruim f 14 mln.
De aankomend directievoorzitter van de nieuwe combinatie UBO/Moira, drs C.G. Cohlst.

Reageer op dit artikel