nieuws

UAP-NieuwRotterdam komt met eigen universal-lifeproducten

Archief

Ondanks de te verwachten gedwongen fusie met AXA zal UAP-NieuwRotterdam volgende week eigen universal-lifeproducten op de markt brengen. Binnenkort wordt bovendien meer nieuws verwacht over de mogelijk gezamenlijke toekomst van de twee maatschappijen. Dit meldt UAP-bestuurder André Blom.

De productuitbreiding van UAP-NieuwRotterdam is zéér opmerkelijk, aangezien nog maar kort geleden was besloten om te wachten met de verdere ontwikkeling van het universal-life-aanbod. Bij een eventueel samengaan met AXA zou de ontwikkeling van dergelijke producten vrij nutteloos zijn geweest, aangezien AXA reeds over een uitgebreid aanbod beschikt. De introductie van de nieuwe producten kan daarom gezien worden als een signaal dat de samenvoeging wordt afgeblazen.
De integratiebesprekingen tussen UAP-NieuwRotterdam en AXA staan al geruime tijd in de koelkast, aangezien er nog altijd grote onduidelijkheid is over de toekomst van Royale Belge, meerderheidsaandeelhouder van UAP-NieuwRotterdam en onderdeel van het Franse AXA-UAP. Er was sprake van geruchten dat Royale Belge verkocht zou worden door AXA-UAP. Als Royale Belge verkocht wordt, gaat de integratie UAP-NieuwRotterdam en AXA niet door.
Omzetdaling
Het premie-inkomen van UAP-NieuwRotterdam daalde in 1997 met 5%, zo blijkt uit cijfers van het moederconcern Royale Belge, dat ruim voor het Nederlandse bedrijf haar jaarcijfers bekend heeft gemaakt. De presentatie van de officiële Nederlandse cijfers vindt pas plaats, na goedkeuring door de Nederlandse raad van commissarissen op 27 april.
Met name het levenbedrijf van UAP-NieuwRotterdam moest in het afgelopen jaar premie inleveren. De omzet daalde er met ruim f 65 mln tot f 917 mln. Deze terugval werd met name veroorzaakt door de overname van Van Nierop Assuradeuren door Aegon. Van Nierop beschikte over een volmacht van UAP. Volgens bestuurder Blom had ook het ontbreken van een universal-life-aanbod een negatief effect op de omzet. Ondanks de omzetdaling wist het levenbedrijf een ‘behoorlijke stijging’ van de winstcijfers te realiseren, aldus Blom.
Ook het schadebedrijf beleefde in 1997 een mager jaar. Het premie-inkomen daalde tot f 1.126 (1.167) mln, onder meer als gevolg van opengebroken bedrijfscontracten. De omzet van het zorgbedrijf bleef stabiel. Het resultaat van het schadebedrijf bleef volgens Blom op het zelfde niveau als in 1996 (f 12,3 mln, red). Het zorgbedrijf zakte als gevolg van de sterke concurrentie naar een ‘klein verlies’.
UAP-NieuwRotterdam is het enige bedrijfsonderdeel van Royale Belge dat in 1997 een omzetdaling liet zien. Zowel in België als in Luxemburg groeide het verzekeringsconcern. Het Nederlandse bedrijf neemt overigens nog altijd eenderde van de groepsomzet voor haar rekening.

Reageer op dit artikel