nieuws

Twijfels over marktplaats voor lenen en uitlenen zonder bank

Archief

Met Boober.nl is vorige week de eerste online marktplaats voor sparen en lenen zonder tussenkomst van een bank gelanceerd. De AFM, de NVF en het BKR hebben er zo hun twijfels over.

Banken krijgen concurrentie op de leen- en spaarmarkt van Boober.nl. Het gaat om een online marktplaats waar particuliere leners en uitleners elkaar treffen, min of meer zoals kopers en verkopers van spullen dat al lange tijd doen op de populaire velingsites op internet. Doordat de banken worden uitgeschakeld, kunnen de rentetarieven voor zowel leners als uitleners een stuk voordeliger, stelt Boober. De initiatiefnemers willen binnen drie jaar 1% van de Nederlandse leenmarkt, circa _ 17 mld groot, in handen hebben.
“Banken geven 2 à 3% rente op spaargeld en vragen voor een lening doorgaans tussen de 9 en 16%. Het verschil verdwijnt in dure gebouwen en bonussen”, stelt Guus Drijver directeur van Boober, die jarenlang voor ABN Amro werkte. Hij verwacht dat leners via de nieuwe website veel goedkoper uit zullen zijn en dat uitleners “het dubbele rendement” gaan maken van wat via de reguliere kanalen mogelijk is. Het bedrijf zelf strijkt als bemiddelaar bij beide partijen 0,5% op van de leensom, die per lener maximaal _ 10.000 bedraagt.
Kredietbeoordeling
Klanten die willen lenen krijgen bij Boober een kredietbeoordeling op basis van hun persoonlijke gegevens. Dat varieert van AAA tot en met D, waarbij de AAA-beoordeling de hoogste kredietwaardigheid vertegenwoordigt. Voor de kredietbeoordeling wordt samengewerkt met consumenteninformatiebureau Experian. Voor de AAA- en AA-beoordelingen wordt 99,5% van de lening met rente en kosten gegarandeerd door het incassobureau Intrum Justitia. Bovendien moet een investeerder het ingelegde bedrag altijd over minimaal tien leningen verdelen om het risico te spreiden.
De initiatiefnemers, naast Drijver onder anderen ICT-miljonair George Banken en verzekeringsman Ruud Mees, verzekeren dat zij deze marktplaats voor geld aan alle kanten goed afgetimmerd hebben. Alleen mensen van achttien jaar en ouder, met een vast dienstverband en een rekening bij een in Nederland geregistreerde bank, kunnen lid worden van Boober.
Overkreditering
De Nederlandse Vereniging van Financieringsadviseurs (NVF) ziet de nieuwe site niet direct als een bedreiging voor de branche maar heeft wel andere bezwaren. “Bij Boober komt er geen BKR-toetsing aan te pas”, legt voorzitter van de NVF Maasbert Schouten uit. “Dus de uitlener weet niet of de lener al één of meerdere leningen heeft lopen. Dit gaat onherroepelijk leiden tot overkreditering, mede omdat Boober zelf ook geen meldingen doet aan het BKR. Zo kan het dat een reguliere geldverstrekker weer geld leent aan iemand die al zes leningen bij Boober heeft. Dan overkrediteert hij iemand zonder dat te weten. Het wordt een ondoorzichtige situatie, en dat is wel ongunstig voor de branche. Leners worden niet getoetst op de twee belangrijkste criteria: solvabiliteit en moraliteit. Volgens mij gaat dat tot een hoop teleurgestelde geldverstrekkers leiden, die hun geld kwijt zijn. Het is een schande dat de AFM hier geen stokje voor steekt.”
“Wij kijken er grondig naar als AFM, en als het in strijd is met de regels zullen we er wel degelijk een stokje voor steken”, repliceert AFM-woordvoerder Werner van Bastelaar. “Er is contact met Boober, we hebben een brief van hun advocaat, en we zijn aan het onderzoeken of deze bemiddeling vergunningsplichtig is. En als een consument stelsel- en beroepsmatig geld leent aan anderen, is dat ook vergunningsplichtig. Geld lenen aan iemand mag, ook via internet. Maar als dat een hoop geld is, waardoor je er veel aan verdient en het op een beroep gaat lijken, heb je een vergunning nodig. Dat onderzoeken we.”
Markt niet vergroten
Het laatste wat Guus Drijver met Boober naar eigen zeggen wil, is overkrediteren. Hij zou ook best gebruik willen maken van het BKR, “maar wij zijn nu eenmaal geen financiële instelling en dat mag dan niet”, zegt hij. “Wij zijn er helemaal niet op uit om de markt voor leningen te vergroten. Wij mikken op mensen die schulden hebben bij creditcardmaatschappijen en postorderbedrijven en daar te veel rente voor betalen. Als die bij ons geld lenen om hun schuld daar af te betalen, zijn ze veel goedkoper uit.”
In Engeland en Amerika zijn de sites waar men kan lenen en uitlenen al een groot succes. Het Engelse Zopa is in maart 2005 van start gegaan en heeft meer dan 110.00 leden, terwijl het Amerikaanse Prosper sinds de oprichting een jaar geleden al meer dan 140.000 leden heeft.

Reageer op dit artikel