nieuws

Twijfel bij beleggingskennis Belgische makelaar

Archief

Belgische beleggers zijn beter beschermd bij een bank dan bij een verzekeringsmakelaar, aldus de Belgische toezichthouder CBFA

Er is minder zicht op de kwalificaties van de makelaars dan op die van de beleggingsadviseurs bij banken en ook is de kennis van makelaars minder goed te toetsen. Van de 26.000 assurantietussenpersonen zijn 9.300 aan het werk als onafhankelijke verzekeringsmakelaars. Beperkten zij zich voorheen bijna uitsluitend tot de verkoop van schadepolissen, zoals een woon- of autoverzekering, nu verkopen zij ook levensverzekeringen, met regelmaat gekoppeld aan een beleggingsfonds. De belegger wordt hierover doorgaans minder goed geïnformeerd: de kosten, risicos en het rendement zijn niet altijd duidelijk voor de klant. Met een toenemende complexiteit van financiële producten wil CBFA ter bescherming van de consument meer orde. De Europese richtlijn die de verkoop van financiële producten via assurantietussenpersonen beter vastlegt – in ons land de WFD – is nog niet in de Belgische wetgeving omgezet.

Reageer op dit artikel