nieuws

Tweede termijn voor Accelaratiekoopsom NN

Archief

Nationale-Nederlanden opent een tweede inschrijvingstermijn voor de Accelaratiekoopsom. De koopsom waarbij AEX-koersstijgingen per jaar worden vastgeclickt en dalende jaren niet meetellen. De groeibonus, de accelerator, is voor de tweede termijn verhoogd.

De koopsomverzekering vraagt ook dit maal een minimale inleg van f 3.000. De looptijden zijn vijf, tien, vijftien, of twintig jaar. Voordat NN gaat beleggen in speciale Zero Coupon Bonds, worden eerst de kosten verrekend. Welk percentage van de inleg dat is, maakt NN niet bekend.
In elk geval wordt 7% – bij een looptijd van vijf jaar 3,5% – aan provisie uitgekeerd aan het intermediair. Hoge koopsomproducties worden extra beloond: grofweg 0,25% per f 250.000.
Een Zero Coupon Bond is een obligatie die aangroeit tot een vooraf vastgesteld aflossingsbedrag, in dit geval 90% van de koopsom. Naarmate de looptijd langer is, is een kleiner deel van de koopsom nodig om het vereiste aflossingsbedrag te sparen. Er wordt geen rente uitgekeerd, vandaar de naam Zero Coupon.
Wat na de kostenaftrek en investering in de Zero Coupon Bonds overblijft, kan belegd worden in speciale opties. Daarmee moeten volgens NN de clicks en de bonus bewerkstelligd worden.
Clicks worden vastgesteld over gemiddelde koersbewegingen per jaar. Daarvoor worden de vier AEX-koersen aan het eind van elk kwartaal bij elkaar opgeteld en door vier gedeeld. Is de zo verkregen gemiddelde koers hoger dan de beginkoers, dan wordt het groeipercentage ‘vastgeclickt’. Is de koers lager dan de beginkoers, dan is de score over dat jaar 0,0% groei.
De uitkering van de Accelaratiekoopsom is afhankelijk van de som van alle groeipercentages gedurende de looptijd. Deze som wordt vermenigvuldigd met een groeibonus (accelerator). De bonussen zijn hoger dan bij de eerste termijn: 5% (0%) bij een looptijd van vijf jaar, 20% (5%) bij tien jaar, 30% (15%) bij vijftien jaar en 35% (20%) bij twintig jaar.
Bij louter AEX-dalingen gedurende de looptijd garandeert NN een uitkering van 90% van de koopsom. Bij overlijden wordt 90% van de marktwaarde van de beleggingen uitgekeerd.

Reageer op dit artikel