nieuws

Tweede Kamer wil onderzoek naar preventie in basispakket

Archief

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een motie van PvdA-kamerlid Eelke van der Veen (oud-topman Agis) waarin de regering wordt opgeroepen te onderzoeken hoe ziektepreventie onderdeel kan worden van het basispakket.

De motie kwam tot stand na een oproep van de Consumentenbond en KNMG, de koepelorganisatie van artsen. Volgens de Consumentenbond is preventie in het basispakket hard nodig, omdat er in de huidige situatie voor zorgverzekeraars geen enkele ‘prikkel’ is om te investeren in preventie. “Wanneer zij verzekerden met het oog op de toekomst een cursus laten volgen, bestaat het risico dat de klant vervolgens naar een andere verzekeraar vertrekt. Daarmee profiteert vervolgens de concurrent van de investering. Dit verandert door preventie op te nemen in het basispakket”, aldus woordvoerder Marcel van Beusekom van de Consumentenbond.
Preventiefonds
De Consumentenbond pleit er voor om al komend jaar preventie in het basispakket op te nemen. Daartoe moet een preventiefonds opgericht worden, waarbij elke verzekeraar naar rato van het aantal verzekerden een bepaald percentage afdraagt voor preventie.
“Het basispakket mag daardoor echter niet duurder worden. Het is immers een investering die zich op termijn zeker terugverdient”, aldus Van Beusekom.

Reageer op dit artikel