nieuws

Twee op de vijf gaan niet shoppen met eigen pensioenkapitaal

Archief

Van de consumenten die een bedrag ter aanvulling van de oudedagsvoorziening hebben bijeengespaard, vraagt 60% voor het opgebouwde kapitaal een offerte aan bij een andere verzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo.

In 81% van de gevallen wordt het kapitaal, vaak opgebouwd via een lijfrenteverzekering, aangewend voor een direct ingaande lijfrente- of pensioenuitkering. “Het uitstellen van de uitkering of deze ineens volledig laten uitkeren is geen aantrekkelijke optie”, aldus het onderzoeksbureau. “Het belangrijkste doel van de direct ingaande lijfrente is de aanvulling op het pensioen/AOW (79%).”
Nog geen 20% wordt gebruikt voor eerder stoppen met werken. “Tweederde van de stortingen is minder dan _ 50.000. Dit zijn geen bedragen waarmee je eerder kunt stoppen met werken.”
DNB
Het percentage van het pensioen dat jaarlijks wordt bijeengespaard via een collectieve pensioenregeling, is overigens de laatste jaren gestegen. Toezichthouder DNB maakte onlangs bekend dat inmiddels 92% van de deelnemers aan pensioenregelingen per jaar meer dan 1,75% aan pensioen opbouwt. Bij dat percentage is na veertig jaar een pensioen opgebouwd van 70% van het (meestal gemiddelde) salaris. “In 2002 genoot nog één op de vijf deelnemers een opbouwpercentage groter dan 1.75%.”
De stijging is het gevolg van compenserende maatregelen voor de overgang van eindloon- naar middelloonregelingen en de invoering van de levensloopregeling ten koste van vut- en prepensioenregelingen.

Reageer op dit artikel