nieuws

TVM pleit voor meertalige verkeersinformatie op snelweg

Archief

Naar aanleiding van een aantal ongevallen met buitenlandse vrachtwagencombinaties tijdens de laatste januaristorm, pleit transportverzekeraar TVM ervoor om op de informatieborden boven de snelwegen voortaan weerswaarschuwingen in meerdere talen weer te geven.

Tijdens de storm die op 18 januari over ons land raasde, bleek 30 tot 40% van de omgewaaide vrachtwagens uit het buitenland te komen. Het heeft daarom weinig zin om stormwaarschuwingen uitsluitend via Radio 1 te laten uitgaan, aangezien Polen of Tsjechen niet naar de Nederlandse radio luisteren, redeneert TVM. Het zou daarom een beter idee zijn om op de informatieborden boven de weg weerswaarschuwingen in meerdere talen weer te geven.
Om de stormschade op de weg in de toekomst te verminderen kwam het ministerie van Verkeer en Waterstaat met de suggestie om voortaan via de verzekering wegvervoerders te weerhouden om bij storm de weg op te gaan. Verzekeraars zouden in de voorwaarden kunnen opnemen dat zij geen schade vergoeden als er een weeralarm is gegeven.
Geschaard
De verladers en vervoerders, verenigd in de EVO en TLN zien niet zoveel in nog meer regels en vinden het een beter idee om waar nodig bepaalde trajecten af te sluiten. De ongevallen gebeurden vooral op hoge punten als de Moerdijkbrug en de brug bij Gorinchem,
Ook denken de wegvervoersorganisaties dat extra voorlichting en tijdige communicatie zinvol kan zijn. Bijvoorbeeld door chauffeurs te wijzen op de mogelijkheid het zeil van de trailer te verwijderen, zodat een lege vrachtauto minder wind vangt. Ook dient te worden onderzocht of het voor de KNMI en Rijkswaterstaat mogelijk is ondernemers eerder te informeren over eventuele weerrisico’s, zodat zij hier in hun planning rekening mee kunnen houden.

Reageer op dit artikel