nieuws

TVM pleit voor Europese aanpak transportcriminaliteit

Archief

TVM wil dat op Europees niveau meer werk wordt gemaakt van de bestrijding van transportcriminaliteit. “Vooral misdaadorganisaties uit de Balkanlanden, Rusland en Oost-Europa hebben zich in toenemende mate gericht op diefstal van vrachtwagens en vooral lading. Ze treden hierbij ook steeds gewelddadiger op”, zegt de verzekeraar uit Hoogeveen. 

Cijfers van de Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit geven aan dat de diefstal van nieuwe vrachtwagens de laatste tijd fors is afgenomen. In de eerste helft van dit jaar zijn 157 vrachtwagens gestolen, tegen 209 een jaar eerder. Ladingdiefstal blijft echter een probleem. “Bendes stelen bijna op bestelling en Nederlandse vervoerders zijn in Europa koploper als het gaat om aantallen diefstallen. Zeker nu er steeds meer sprake is van open grenzen, zal dit probleem op Europees niveau moeten worden aangepakt.” Diefstal van vrachtwagens en lading veroorzaakt in ons land jaarlijks voor € 152 mln schade.

Reageer op dit artikel